جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 300-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafat Alashti M, Baradaran Firouzabadi M, Dehestani Kelagar A, Gholami A, Parsaeian M. Morphological and physiological response of green bean plant to foliar application of citric acid and hydrogen sulfide under nanosilver stress. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :283-300
رفعتی آلاشتی مهسا، برادران فیروزآبادی مهدی، دهستانی کلاگر علی، غلامی احمد، پارسائیان مهدیه. پاسخ مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه لوبیا سبز به محلول پاشی اسید سیتریک و سولفید هیدروژن تحت تنش نانو نقره. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :283-300

1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، m.baradaran.f@gmail.com
3- پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان
توسعه روزافزون استفاده از نانوذرات نقره در کشاورزی و صنعت موجب توجه به اثرات منفی ناشی از تجمع آن­ها در طبیعت شده است. در این پژوهش اثر اسید سیتریک و سولفید هیدروژن بر پاسخ­ های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه لوبیا سبز تحت تنش نانوذرات نقره مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد تنش نانو نقره باعث کاهش معنی­ داری در سطح برگ، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و غلاف شد و از طرفی میزان فلاونوئید کل، آنتوسیانین و فعالیت آنزیم­ های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون- اس ترانسفراز را افزایش داد. تنش نانونقره محتوای مالون دی­ آلدهید و نشت الکترولیت را به ­شدت افزایش داد که نشان­گر آسیب اکسیداتیو و تخریب غشاء سلولی است، در حالی­که این مقادیر در گیاهان تیمار شده با اسید سیتریک و سولفید هیدروژن کمتر بودند. همچنین بالاترین شاخص های رشدی به ترتیب در گیاهان شاهد، گیاهان تیمار شده با القاگرها و گیاهان تحت تنش مشاهده شد که بیانگر نقش موثر القاگرها در تخفیف تنش می باشد. نتایج نشان داد اسید سیتریک و سولفید هیدروژن با کاهش تجمع گونه های اکسیژن آزاد و جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدها موجب تعدیل خسارت های ناشی از تنش نانونقره درگیاه لوبیا سبز شده و سبب افزایش میزان رشد و نمو گیاهان تحت تنش شدند. یافته های این پژوهش می تواند برای کاهش خسارت گیاهان در مناطق آلوده با نانوذرات  مورد استفاده قرار گیرند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1399/10/9 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار: 1400/8/14