جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 44-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavakoli F, Rafieiolhossaini M, Ravash R, Ebrahimi M. Effect of low temperature elicitor at different times on adventitious root culture of Hypericum perforatum. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :33-44
توکلی فرحناز، رفیعی الحسینی محمد، راوش رودابه، ابراهیمی مرتضی. تأثیر الیسیتور دمای پایین در مدت زمان‌های مختلف در محیط کشت ریشه نابجا گیاه گل راعی( Hypericum perforatum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :33-44

1- دانشگاه شهرکرد
2- دانشگاه شهرکرد ، r.ravash@gmail.com
3- پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، منطقه مرکزی
کاربرد الیسیتورهای غیرزیستی در مسیرهای بیوسنتزی که منجر به تشکیل و تنظیم متابولیت­های ثانویه می­شود بسیار حائز اهمیت است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر الیسیتور دمای پایین بر میزان هایپریسین، فلاونوئید، فنل، ظرفیت آنتی­اکسیدانی و وزن خشک گل راعی ( Hypericum perforatum L) انجام شد. بذر‌ها از رقم توپاز، شرکتPharmasaat  کشور آلمان با خلوص %99 و قوه نامیه %85  که در پروژه مقدماتی جهت توانایی تولید متابولیت‌های ثانویه مورد ارزیابی قرار گرفته بودند، تهیه گردید. بذور در محیط کشت MS در ظروف استریل کشت داده شدند و در اتاق رشد با دمای 1±25درجه سانتی­گراد و تناوب نوری 8 ساعت تاریکی و 16 ساعت روشنایی با نور فلورسنت نگهداری شدند، این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا و تأثیر دماهای 4، 8، 16 و 25 درجه سانتی­گراد در مدت زمان­های 24 ساعت، 72 ساعت و یک هفته مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین میزان هایپریسین در دمای 4 درجه به مدت یک هفته و 72 ساعت به ترتیب با میزان 59/0 و 55/0 میکروگرم بر گرم ماده خشک و بیشترین ظرفیت آنتی­اکسیدانی در دمای 4 درجه به مدت یک هفته با میزان 87/0 درصد مشاهده شد. با افزایش دما به 16 درجه (به مدت 24 ساعت) کمترین میزان هایپریسین و ظرفیت آنتی­اکسیدانی مشاهده گردید. اعمال دمای 4 درجه به مدت یک هفته سبب افزایش میزان فلاونوئید گردید. بیشترین میزان فنل نیز در نمونه­های تحت تیمار 4 درجه به مدت یک هفته و 72 ساعت به ترتیب با میزان 65/5 و 03/5 میلی­گرم بر گرم ماده خشک حاصل شد. اعمال دمای 4 درجه به مدت یک هفته بیشترین تأثیر را بر وزن خشک گیاه نشان داد. با توجه به افزایش متابولیت­ ثانویه هایپرسین، فنل، فلاونوئید و ظرفیت آنتی­اکسیدانی گیاه گل راعی پس از اعمال دمای 4 درجه سانتی­گراد (به مدت یک هفته و72 ساعت)، کاربرد این الیسیتور جهت افزایش متابولیت­های ثانویه گیاه گل راعی توصیه می­گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1399/10/8 | پذیرش: 1399/12/23 | انتشار: 1400/8/14