Moslemu F S, Vaziri A, Sharifi G. Effect of different salinity levels on physiological characteristics, phenylalanine ammonia lyase activity and some flavonoid compounds in hydroponic cultivation of saffron (Crocus sativus L.). Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 6
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1489-fa.html
مسلمی فاطمه سادات، وزیری آتوسا، شریفی گل اندام. تأثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و برخی ترکیبات فلاونوئیدی در کشت هیدروپونیک گیاه زعفران زراعی (Crocus sativus L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :71-88
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1489-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، ایران ، a_vaziri@pnu.ac.ir
3- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پژوهشکده دانشنامه نگاری، تهران
چکیده: (1586 مشاهده)
استفاده از گیاهان متحمل به شوری در نواحی خشک و نیمهخشک دنیا از جمله ایران یکی از راههای دستیابی به عملکرد بالا است. هدف این تحقیق بررسی تأثیر تیمارهای مختلف شوری در کشت هیدروپونیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) و نیز میزان کمی ترکیبات فلاونوئیدی کامفرول و کوئرستین در گیاه زعفران زراعی (Crocus sativus L.) است. بدین منظور بنههای گیاه زعفران در گلدانهای حاوی پرلیت کاشته شد و در شرایط کنترلشده آزمایشگاهی با ½ محلول غذایی هوگلند حاوی غلظتهای صفر، 30، 60، 90، 120 و 150 میلیمولار کلرید سدیم آبیاری شد. براساس نتایج بهدستآمده، اثر تنش شوری بر میزان کلروفیل a و b در سطح پنج درصد معنیدار نبود. میزان کاروتنوئید و گلوکز در تیمار 60 میلیمولار بهترتیب افزایش معنیدار 27 و 56 درصدی نسبت به تیمار شاهد داشت. تأثیر شوری بر میزان اسیدآمینه پرولین برگ معنیدار نبود. درصد نسبی آب نیز در 150 میلی¬مولار با 20 درصد کاهش، بیشترین کاهش را نسبت به تیمار شاهد داشت فعالیت آنزیم PAL نیز در تنها در 150 میلی¬مولار افزایش معنیدار 50 درصدی نسبت به شاهد داشت. میزان کامفرول در تمام غلظتها به غیر از 150 میلی¬مولار و میزان کوئرستین نیز تنها در غلظت 150 میلی¬مولار افزایش معنیدار (100 درصد) نسبت به تیمار شاهد نشان داد بهنظر میرسد با توجه به نتایج آزمایش آستانه تحمل گیاه زعفران به نمک در محدوده 60 تا 90 میلیمولار بوده و مکانیسمهای دفاعی عنوانشده در این محدوده و بالاتر از ان به گیاه جهت تحمل به نمک کمک مینمایند.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1399/10/3 | پذیرش: 1400/3/25 | انتشار: 1400/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول