جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 132-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tadayonnejad M, Dehqani M, Parsadoust F. Effect of salinity stress and phosphorus application in different stages of wheat growth on biomass and some of its physiological characteristics. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :119-132
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1487-fa.html
تدین‌نژاد مسعود، دهقانی محسن، پارسادوست فرزاد. بررسی تأثیر تنش شوری و کاربرد فسفر در مراحل مختلف رشد گندم بر زیست‌توده و برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی آن. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :119-132

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1487-fa.html


1- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، m.tadayonnejad@gmail.com
2- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (1823 مشاهده)
فسفر گرچه در بین عناصر پرنیاز کمترین مقدار را در گیاه دارد ولی به دلیل نقش مهمی که در فرایندهای حیاتی گیاه دارد تأمین آن در طول دوره رشد گندم ضروری است. این پژوهش به‌منظور بررسی پاسخ گندم به کاربرد فسفر در مراحل مختلف رشد آن و در شرایط متفاوت شوری آب به‌صورت گلدانی و در بستر کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه عامل کیفیت آب آبیاری (2 و 8 دسی‌زیمنس بر متر)، غلظت فسفر (30 و 45 میلی‌گرم بر لیتر) و پنج مرحله‌ای از رشد گندم که فسفر دریافت نمود (مرحله گیاهچه‌ای، پنجه‌زنی، طویل‌شدن ساقه‌، گلدهی و پرشدن دانه) و سه تکرار انجام شد. گیاهان در پایان مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی برداشت شدند. وزن خشک ریشه، وزن خشک شاخساره، غلظت فسفر شاخساره، کلروفیل و آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز اندازه‌گیری شد. تنش شوری باعث کاهش 48 درصد غلظت فسفر شاخساره، 40 درصد وزن خشک ریشه و شاخساره و به ترتیب 100 و 50 درصد افزایش کاتالاز و پراکسیداز شد. افزایش غلظت فسفر از 30 به 45 میلی‌گرم در لیتر باعث 10 و 36 درصد به ترتیب افزایش وزن خشک ریشه و شاخساره شد. بیشترین مقدار کلروفیل، وزن خشک ریشه و شاخساره در اثر استفاده از فسفر در مرحله طویل‌شدن ساقه و کمترین مقادیر آن‌ها مربوط به کاربرد فسفر در مرحله گیاهچه‌ای مشاهده شد. بر اساس این پژوهش بنظر می‌رسد که کوددهی در طول دوره رشد گندم به‌ویژه در مرحله طویل‌شدن ساقه و گلدهی لازم است. 
واژه‌های کلیدی: شوری، فسفر، گندم، مراحل رشد
متن کامل [PDF 627 kb]   (856 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1399/9/21 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1400/8/14

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb