جلد 10، شماره 42 - ( جلد 10 شماره 42- خرداد و تیر 1400 )                   جلد 10 شماره 42 صفحات 294-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kaviani B, Sedaghathoor S, Montazeri S. Effect of Fe and Zn Nano-fertilizers on some growth, biochemical and accumulation of some essential elements in Saintpaulia ionatha. Plant Process and Function 2021; 10 (42) :283-294
کاویانی بهزاد، صداقت حور شهرام، منتظری شایان. اثر نانو کودهای آهن و روی بر برخی پارامترهای رشدی، بیوشیمیایی و انباشت برخی عناصر ضروری در بنفشه آفریقایی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (42) :283-294

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت ، sedaghathoor@yahoo.com
استفاده­ی مناسب از مواد مغذی به ویژه به صورت کودهای آلی و نانو نقش مهمی در افزایش کمیت و کیفیت گیاهان زراعی و باغی دارد. کودهای نانو می­توانند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی مرسوم باشند. این آزمایش به منظور ارزیابی اثر نانو کودهای آهن و روی بر برخی صفات بارز گیاه بنفشه آفریقایی در سال 1395 در گلخانه مرکز فنی و حرفه‌ای امیرکلا انجام شد. گیاهچهها در بستر حاوی کوکوپیت، پرلیت، خاک برگ جنگل و خاک چای سرند شده (به نسبت 2:3:2:1) کاشته شدند. نانو کلات آهن و روی در غلظت­های صفر، یک و دو گرم در هزار میلی­لیتر آب مورد استفاده قرار گرفتند. آبیاری (حاوی کودهای نانو) با استفاده از سرنگ 10 میلیلیتری و به طور مستقیم روی سطح خاک گلدان انجام شد. اثر این نانو کودها روی کلیه صفات اندازهگیریشده در سطح احتمال 05/0 درصد معنی­دار بود. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه، طول و قطر ساقه گل­دهنده، همچنین بیشترین تعداد برگ، تعداد ساقه گل­دهنده و تعداد گلچه و بیشترین مقدار آهن در گیاهان تیمارشده با دو گرم در لیتر نانوکلات روی 21 درصد همراه با ترکیب یک گرم نانوکلات روی و آهن به­دست آمد. نتایج مطالعه حاضر استفاده از 2 گرم در لیتر نانو کلات روی (21%) همراه با 1 گرم در لیتر روی و نانو کلات آهن را برای افزایش صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بنفشه آفریقایی توصیه می کند. در این تیمار ، زمان گلدهی سریعتر از سایر تیمارها و مدت زمان گلدهی بیشتر از سایر تیمارها بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/9/6 | پذیرش: 1399/12/4 | انتشار: 1400/4/21