Mosleh Arani A, Amini Hajiabadi A, Ghasemi S, Rad M H. The effects of plant growth promoting bacteria isolated from salt tolerant plants on some physiological responses of Triticum aestivum L.. Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 10
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1475-fa.html
مصلح آرانی اصغر، امینی حاج آباد علیرضا، قاسمی سمیه، راد محمد هادی. تأثیر باکتریهای محرک رشد جداسازی شده از ریزوسفر گیاهان شورپسند بر برخی واکنش-های فیزیولوژیک گیاه گندم رقم نارین در شرایط شور. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :141-164
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1475-fa.html
1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد ، amosleh@yazd.ac.ir
2- دانشجوی دکتری گروه مدیریت بیابان، دانشکده منابع طبیعی یزد، دانشگاه یزد، و کارشناس ارشد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد
3- گروه علوم خاک، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد
4- بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده: (1395 مشاهده)
شوری از جمله مهمترین تنشهای غیرزیستی کاهنده رشد و نمو گندم است. کاهش اثرات شوری به کمک باکتریهای ریزوسفری محرک رشد بهعنوان یک راهکار سازگار با محیطزیست مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، برخی واکنشهای فیزیولوژیک گندم رقم نارین به باکتری محرک رشد مقاوم به شوری جدا شده از ریزوسفر گیاهان آتریپلکس (Torr.) S. Watson) Atriplex lentiformis)، شور گزLedeb) (Tamarix ramosissima، اشنان (Seidlitzia rosmarinus Ehrenb. ex Bois) و سنبله نمکی ( (Moq.) Botsch. Halostachys belangeriana) در شرایط شور بررسی گردید. گندم رقم نارین پس از تلقیح با باکتریهای شناسایی شده (Bacillus safensis، B. pumilus و Zhihengliuella halotolerans) در گلدان کشت و با آب آبیاری با شوری 2/0 دسیزیمنس بر متر بهعنوان شاهد و شوری 4، 8 و 16 دسیزیمنس بر متر آبیاری گردید. نتایج نشان داد که باکتریهای شناسایی شده دارای توان تولید اکسین، سیدروفور، سیانید هیدروژن، 1- آمینـو سـیکلوپروپان -1- کربوکـسیلیک اسید دآمینازACC) دآمیناز) و توان انحلال فسفات بودند. با افزایش شوری، محتوای کلروفیل در تمام تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. استفاده از باکتریها، باعث افزایش 5/21 تا 3/94، 6 تا 175 و 17 تا 34 درصدی به ترتیب در میزان کلروفیل a، b و کل در بین تیمارهای شوری شد. افزایش 13 تا 136 درصد پرولین، 11 تا 5/92 درصدی فنل کل، 5/12 تا 90 درصدی مهارکنندگی رادیکالهای آزاد و 5/7 تا 5/17 درصدی قندهای محلول در بین تیمارهای شوری تلقیح شده با باکتریها نسبت به شاهد بدون باکتری دیده شد. بهبود شرایط فیزیولویک گیاه تحت تاثیر اثر مثبت باکتریها در نهایت باعث افزایش زیستتوده گیاه شد که در این میان نقش باکتری B. safensis بیشتر از دو باکتری دیگر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که باکتریهای محرک رشد گیاهان مرتعی شورپسند میتوانند در بهبود شاخصهای رشد گیاه گندم در شرایط تنش شوری نقش داشته باشند.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1399/8/11 | پذیرش: 1400/2/6 | انتشار: 1400/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول