جلد 4، شماره 11 - ( جلد 4، شماره 11، بهار 1394 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 126-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseini B, Majidi M M, mirlohi A. Genetic analysis of some physiological traits in polycross populations of Dactylis glomerata under normal and drought conditions. Plant Process and Function 2015; 4 (11) :113-126
حسینی بهنام، مجیدی محمد مهدی، میرلوحی آقافخر. تجزیه ژنتیکی برخی خصوصیات فیزیولوژیک از طریق مطالعه جوامع پلی‌کراس Dactylis glomerata در شرایط عادی و تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (11) :113-126

1- دانشگاه صنعتـی اصفهان
جوامع پلی‌کراس روش مناسبی برای مطالعه ژنتیکی و برآورد جزء توارث‌پذیر واریانس ژنتیکی صفات کمی محسوب می-شوند. در این مطالعه پارامتر‌های ژنتیکی برخی صفات فیزیولوژیک و واکنش این صفات به شرایط کم آبیاری در گونه علف باغ (Dactylis glomerata) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 25 فامیل نیمه‌خواهری حاصل از پلی‌کراس 25 ژنوتیپ والدی در دو محیط رطوبتی (شاهد و تنش خشکی) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی درمزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه خشک (در سه چین) معنی‌دار بود. بین فامیل‌های مورد بررسی برای همه صفات به جز نسبت کلروفیل کل به کارتنوئید و محتوای آب نسبی برگ اختلاف معنی‌دار وجود داشت. تنش خشکی موجب افزایش مقدار صفات نسبت کلروفیل a/b و پرولین نسبت به شرایط نرمال گردید در حالی که سایر صفات در شرایط تنش خشکی کاهش یافتند. ضرایب تنوع ژنتیکی صفات در شرایط نرمال از 5/4 تا 08/31 درصد و در شرایط تنش خشکی از 7/5 تا 27/66 درصد متغیر بود که حاکی از وجود تنوع ژنتیکی گسترده در مواد ژنتیکی مورد بررسی بود. بیشترین میزان وراثت پذیری خصوصی در شرایط عدم تنش مربوط به کلروفیل کل (78 درصد) و کمترین آن مربوط به محتوای آب نسبی برگ (29 درصد) بود. همچنین در شرایط تنش خشکی بیشترین و کمترین میزان وراثت پذیری خصوصی به ترتیب مربوط به پرولین (66 درصد) و محتوای آب نسبی(17 درصد) بود. نتایج نشان می ‌دهد با توجه به بالا بودن وراثت‌پذیری خصوصی صفات پرولین و کلروفیل b گزینش از طریق این صفات سریعتر بتواند منجر به توسعه ارقام متحمل به خشکی گردد.
دریافت: 1392/7/19 | پذیرش: 1393/6/15 | انتشار: 1393/10/13