این پژوهش با هدف بررسی اثر اندوفیت قارچی Penicilliumn chrysogenum و باکتریایی Exigubacterium auranticum و برهمکنش آنها روی برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک گیاه گوجهفرنگی (.L Solanum lycopersicum) رقم 8320 انجام شد. برای این کار بذور گوجهفرنگی توسط اندوفیتهای قارچی P. chrysogenum و باکتریاییE.aurantiacum تلقیح و در سینی نشا در گلخانه دانشگاه هرمزگان در سال 1398 کشت شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد و در آن صفاتی از قبیل وزن تر و خشک اندام هوایی، طول و عرض برگ، تعداد برگ، ارتفاع و قطر ساقه، میزان سبزینگی (SPAD)، کلروفیل فلورسانس، کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، محتوای نسبی برگ، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل اندازهگیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که برهمکنش اندوفیت قارچیP. chrysogenum و باکتریایی E. aurantiacum باعث افزایش معنیدار وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع و قطر ساقه، تعداد برگ، میزان سبزینگی (SPAD) وکلروفیل فلورسانس، کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، محتوای نسبی برگ، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل شد؛ و هر دو اندوفیت دارای اثر سینرژیستی معنیدار بر صفات یاد شده در گیاه گوجهفرنگی نسبت به کاربرد جداگانه آنها را داشت. به طور کلی میتوان نتیجهگیری کرد که همزیستی اندوفیتها به صورت ترکیب هوشمندانه با گیاه گوجهفرنگی، اثرات مثبت برجستهای به همراه خواهد داشت. بنابراین کاربرد ترکیبی اندوفیت P. chrysogenum و E. aurantiacum برای بهبود صفات رشدی در گیاه گوجهفرنگی پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |