جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 160-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharafi G A, Changizi M, Rafiee M, Gomarian M, Khagani S. Effect of drought stress and vermicompost biofertilizer on morphophysiological traits of Thymus vulgaris L.. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :147-160
شرفی قدرت اله، چنگیزی مهدی، رفیعی مسعود، گماریان مسعود، خاقانی شهاب. اثر تنش خشکی و کود زیستی ورمی کمپوست بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک آویشن باغی (Thymus vulgaris L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :147-160

1- گروه گیاهان داروئی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران ، rafieemasoud@yahoo.com
4- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
این آزمایش به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود زیستی ورمی کمپوست بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در گلخانه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد به­صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به­صورت آزمایش گلدانی به اجرا در آمد. فاکتورها شامل میزان کود ورمی­کمپوست در سطوح صفر، 30، 50 و 75 درصد حجم گلدان و تنش آبی شامل آبیاری بر اساس 85 (شرایط نرمال رطوبتی به­عنوان شاهد)، 70 (تنش متوسط)، و 55 (تنش شدید) درصد رطوبت ظرفیت زراعی بود. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی میزان رنگیزه­های فتوسنتزی (کلروفیل a و کلروفیل b)، آنزیم آنتی­اکسیدان کاتالاز، پروتئین، متابولیت­های ثانویه آلفاترپینن، تیمول و کارواکرول و صفات مورفولوژیک ارتفاع بوته، تعداد شاخه­های فرعی، وزن تر و وزن خشک بوته کاهش معنی­داری یافت، اما تنش خشکی آنزیم­های آنتی­اکسیدان پراکسیداز و هیدروژن پراکسیداز، میزان قندهای محلول غیرساختاری و اسید آمینه پرولین را به­ طور معنی­ داری افزایش داد. افزایش مصرف ورمی­کمپوست موجب افزایش معنی­دار کلروفیل b، هیدروژن پراکسیداز، آلفاترپینن، تیمول، کارواکرول، درصد اسانس، ارتفاع بوته، تعداد شاخه­های فرعی، وزن تر و وزن خشک بوته شد، اما کلروفیلa و قندهای محلول غیرساختاری را کاهش داد. بر اساس نتایج این آزمایش، تنش خشکی و ورمی­کمپوست مستقل از یکدیگر عمل نمودند. با افزایش شدت تنش خشکی علی­رغم اقدام گیاه به دفاع آنتی اکسیدانی و تنظیم اسمزی، تولید اغلب متابولیت­های ثانویه و رشد گیاه به­طور معنی­داری کاهش یافت؛ اما مصرف ورمی­کمپوست موجب افزایش این صفات شد. نتایج این آزمایش از طرفی حساسیت زیاد آویشن باغی به تنش خشکی و از سوی دیگر اهمیت کاربرد ورمی­کمپوست در افزایش تولید و ارزش داروئی این گیاه را تأئید نمود.
دریافت: 1399/7/19 | پذیرش: 1400/1/17 | انتشار: 1400/2/6