جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 96-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamekh M, Jafari L, Abdollahi F. Ameliorating effect of proline, chitosan and its derivatives on photosynthetic pigments, chlorophyll fluorescence indices, qualitative characteristics and yield of greenhouse tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) under deficit irrigation conditions. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :77-96
شامخ محمدرضا، جعفری لیلا، عبدالهی فرزین. اثر تعدیل کنند گی پرولین، کیتوزان و مشتقات آن بر رنگیزه‌های فتوسنتزی، شاخص‌های کلروفیل فلورسانس، ویژگیهای کیفی و عملکرد گوجه‌فرنگی گلخانه ی (Lycopersicon esculentum Mill.) در شرایط کم آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :77-96

1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، jafari.leila@hormozgan.ac.ir
چکیده:   (2088 مشاهده)
اخیرا کاربرد ترکیبات زیستی جهت تعدیل اثرات تنش‌های محیطی در محصولات کشاورزی مورد توجه جهانی قرار گرفته‌ است. بدین منظور برای بررسی اثر تعدیل کنندگی برخی ترکیبات زیستی بر شاخصهای فلورسانس، رنگیزه‌های فتوسنتزی و عملکرد گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای در شرایط کم آبیاری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه هرمزگان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح آبیاری (آبیاری کامل به عنوان شاهد، کم آبیاری متوسط و شدید) به عنوان فاکتور اصلی ومحلول‌پاشی ترکیبات زیستی به عنوان فاکتور فرعی شامل شاهد (بدون کاربرد ترکیبات زیستی)، پرولین، کیتوزان و مشتقات N-Succinyl و N,O-dicarboxymethylate کیتوزان (به ترتیب NSC و NOC) بودند. کاربرد ترکیبات زیستی در هر سطح آبیاری باعث افزایش میزان کلروفیل a، نسبت کلروفیل a به b، کارتنوئید و عدد اسپد در مقایسه با شاهد شد و بیشترین افزایش مربوط به ترکیب NSC بود. بیشترین مقدار Fv/Fm در شرایط کم آبیاری متوسط و شدید به ترتیب با کاربرد کیتوزان و NSC بدست آمد که نشان دهنده افزایش 4/22 و 8/21% در مقایسه با شاهد بود. بیشترین شاخص طعم (06/1) با کاربرد کیتوزان در شرایط کم آبیاری شدید به دلیل افزایش TSS و TA بدست آمد. در بین ترکیبات زیستی NSC و کیتوزان بیشترین تأثیر را در بهبود عملکرد میوه داشت بطوری که محلول‌پاشی گوجه‌فرنگی با ترکیب NSC باعث افزایش عملکرد میوه در سطوح آبیاری شاهد، کم آبیاری متوسط و شدید به ترتیب به میزان 32/5، 91/17 و 24/33 درصد در مقایسه با شاهد شد. لذا با توجه به نتایج بدست آمده، در شرایط کم آبیاری، کیتوزان و مشتقات آن با کارایی بیشتری در مقایسه با پرولین می‌توانند اثرات تنش خشکی بر گوجه‌فرنگی را کاهش دهند.
دریافت: 1399/6/29 | پذیرش: 1399/11/28 | انتشار: 1400/2/6