جلد 10شماره 44- مهر و آبان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانش آموخته
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، skhorasaninejad@yahoo.com
3- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (159 مشاهده)
برای بررسی اثر تغییر سطح پلوییدی بر صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و میزان اسانس در گیاه بومی اسطوخودوس افراشته، در این پژوهش از کلشی‌سین استفاده شد. اسطوخودوس افراشته (Lavandula stricta) از گونه­های بومی ایران است که در مناطق جنوبی ایران به­صورت خودرو رشد می­کند و از آنجایی که یکی از روش­های اصلاح گیاهان، ایجاد تنوع با القاء پلی‌پلوئیدی در گیاهان دارویی می‌باشد، این آزمایش با کاربرد کلشی‌سین در غلظت‌های 0، 05/0، 1/0، 2/0 و 4/0 درصد در زمان های 8، 16، 24 و 48 ساعت روی مریستم انتهایی در مرحله رشدی چهار­برگی گیاه گلدانی در شرایط گلخانه­ای اجرا شد. نتایج فلوسایتومتری نشان داد که پیک­های به‌‌دست آمده در کلیه نمونه­های دیپلویید و تیمارشده، به‌جز غلظت 4/0 درصد در مدت‌زمان 48 ساعت، همگی در یک محدوده قرار داشتند. همچنین اعداد حاصل از نرم‌افزار فلومکس میانگین اندازه ژنوم نمونه­های شاهد دیپلویید را برابر 55/0 پیکوگرم و میانگین اندازه ژنوم نمونه تیمارشده با کلشی­سین را در غلظت 4/0 درصد در مدت زمان 48 ساعت 73/0 پیکوگرم مشخص کرد. بقیه گیاهان تیمارشده در زمان و غلظت­های متفاوت میانگین اندازه ژنوم 57/0 پیکوگرم را نشان ­داد. نتایج نشان داد که غلظت کلشی­سین و مدت زمان اعمال تیمار بر کلروفیل­کل و کارتنوئید تاثیر معنی­داری نداشت ولی نتایج نشان داد که افزایش غلظت و مدت زمان اعمال کلشی‌سین باعث افزایش وزن هزاردانه بذر، وزن هزارپوشینه با بذر، فعالیت آنزیم­های پراکسیداز، پلی­فنل­اکسیداز، کاتالاز و درصد و عملکرد اسانس گردیده است. باتوجه به نتایج به‌دست آمده می‌توان بیان داشت کلشی­سین با غلظت 4/0 درصد و مدت زمان 48 ساعت قابلیت القا پلی‌پلوئیدی را دارد.
متن کامل [DOC 2132 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/5/11 | پذیرش: 1399/12/19

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb