جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 294-279 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heshmati S, Akbari G A, Soltani E, Amini M, Fathi Amirkhiz K, Maleki K. Study the photosynthetic pigments and phenolic compounds of safflower in response to foliar application of melatonin under water deficit condition. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :279-294
حشمتی سیاوش، اکبری غلامعباس، سلطانی الیاس، امینی دهقی مجید، فتحی امیرخیز کیوان، ملکی کیوان. مطالعه رنگدانه‌ های فتوسنتزی و ترکیب‌ های فنولی گلرنگ در واکنش به محلول ‌پاشی ملاتونین در شرایط تنش کمبود آب. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :279-294

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، ghakbari@ut.ac.ir
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
4- گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران
جهت بررسی تاثیر محلول‏پاشی ملاتونین بر ترکیب رنگدانه‏های فتوسنتزی، ترکیب‏های فنولی و قندهای محلول گیاهان حاصل از بذور با کیفیت مختلف گلرنگ، در شرایط کمبود آب، آزمایش مزرعه‏ای در سال‏های زراعی 96-1395 و 97-1396 در مزرعه پردیس ابوریحان  دانشگاه تهران انجام گرفت. طرح آزمایشی به صورت اسپلیت-فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. عوامل مورد استفاده عبارت بودند از دو سطح تنش خشکی (1-آبیاری معمول یا بدون تنش و 2-آبیاری پس از تخلیه 85 درصد رطوبت از ظرفیت مزرعه در مرحله گلدهی یا تنش خشکی) که در کرت‏های اصلی قرار گرفتند.کرت‏های فرعی، شامل 4 تیمار بودند که عبارت بودند از از کیفیت بذر( 1-بذور انبار شده و 2-بذور تازه برداشت شده) و محلول پاشی (1- شاهد: محلول‏پاشی با آب مقطر و 2- محلول‏پاشی ملاتونین 2/0 میلی مولار). نتایج این آزمایش نشان داد  که محلول‏پاشی ملاتونین باعث افزایش میزان کلروفیل a به مقدار 33/33 درصد در گیاهان حاصل از بذور تازه برداشت شده گردید. همچنین نتابج مشخص کرد که در شرایط بدون تنش، محلول‏پاشی ملاتونین میزان فلاوونوئیدها را در هر دو نوع کیفیت بذر افزایش داد اما در شرایط تنش، محلول‏پاشی میزان فلاوونوئیدها را کاهش داد. نتایج این آزمایش نشان داد که محلول‏پاشی با ملاتونین در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش موجب کاهش میزان قندهای محلول گردید. به نظر می‏رسد محلول پاشی ملاتونین با کاهش شدت تنش به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانتی خود، محیطی بدون تنش برای گیاه ایجاد کرده است تا نیازی به  افزایش متابولیت‏هایی که به طور معمول در شرایط تنش خشکی افزایش می‏یابند، اقدام نکند.
دریافت: 1399/4/30 | پذیرش: 1399/8/6 | انتشار: 1400/2/6