جلد 9، شماره 39 - ( جلد 9 شماره 39- آذر و دی 1399 )                   جلد 9 شماره 39 صفحات 178-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari A, Azimi M, Rafiei A, Biparva P, Ebrahimzadeh M A. Changes in the phytochemical content of the Cappers Collected from of different microclimates. Plant Process and Function 2020; 9 (39) :165-178
قنبری علی، عظیمی محمد رضا، رفیعی علیرضا، بی پروا پوریا، ابراهیم زاده محمد علی. تغییرات محتوای فیتوشیمیایی گیاه دارویی علف مار (Capparis Sp.) جمع‌آوری شده از خرد اقلیم‌های مختلف. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :165-178

1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، زنجان، ایران
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، زنجان، ایران ، azimi@znu.ac.ir
3- گروه ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
4- گروه علوم پایه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
5- گروه شیمی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری
گیاه علف مار (Capparis spinosa) یکی از گیاهان دارویی ارزشمندی است که در موقعیت­های اکولوژیکی وسیعی قابلیت رشد دارد. به منظور بررسی تأثیر اقلیم روی ترکیبات فیزیولوژیکی این گیاه، نمونه­های گیاهی در اواخر تابستان با سه تکرار از مناطق کوهستانی شهرستان آمل (نمارستاق، دلارستاق و بهرستاق) در چهار ارتفاع­ جمع­آوری شدند که دارای اختلاف 150 متری از یکدیگر بودند (کمترین ارتفاع 850 متر). برخی صفات فیزیولوژیکی برگ و میوه اندازه­گیری و به صورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. نتایج نشان داد تمامی صفات اندازه­گیری شده تحت تأثیر اقلیم قرار داشت و از نظر آماری معنی­دار بودند، به نحوی که بیشترین میزان کلروفیلa ، کلروفیلb ، کاروتنوئید، ویتامین C، فنول، آنتوسیانین، آنتی­اکسیدان در ارتفاع 1650 متری منطقه بهرستاق به ترتیب با 75/6، 56/10، 59/3، 60/15، 66/24 میلی­گرم بر گرم وزن تر،  05/2 میکرومول بر گرم وزن تر و 78/81 درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد بدست آمد و کمترین میزان آن­ها در ارتفاع 850 متری منطقه نمارستاق مشاهده شد. شیب رگرسیون نیز رابطه معنی­دار صفات با منطقه و ارتفاع را ثابت کرد و ظرفیت آنتی­اکسیدانی که مهمترین ویژگی دارویی این گیاه می­باشد به همراه کلروفیل a بالاترین رابطه معنی­داری را با منطقه و ارتفاع به خود اختصاص دادند (r² = 0.93). همچنین تجزیه ضرایب همبستگی ساده پیرسون اثر مثبت و معنی­داری را بین صفات نشان داد. در مجموع مقدار ترکیبات فیزیولوژیکی اندازه­گیری شده که اثرات دارویی دارند با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش یافت بنابراین می­توان در مناطق مرتفع کشت برخی گیاهان دارویی نزدیک به این خانواده را توسعه داد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/6/18 | انتشار: 1399/10/29