جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 144-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahrami E, Khorasani R, Taheri M, Fotovat A. The effect of silicon on reducing oxidative damage caused by cadmium in wheat in hydroponic conditions. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :129-144
بهرامی الهام، خراسانی رضا، طاهری مهدی، فتوت امیر. تأثیر سیلیسیوم در کاهش خسارت اکسیداتیو ناشی ازسمیت کادمیوم در گندم در شرایط هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :129-144

1- دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد ، elham.Bahrami88@gmail.com
3- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان
4- گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
 چکیده :
بکارگیری سیلیسیوم بعنوان یک استراتژی موثر در کاهش جذب کادمیوم و تحت تأثیر قراردادن خسارت­های اکسیداتیو ناشی از سمیت کادمیوم مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر حضور و عدم حضور سیلیسیوم (0 و 5/1 میلی مول در لیتر) در سطوح مختلف کادمیوم ( 0،10،50 میکرومول بر لیتر) در گیاه گندم(Triticum aestivum L.) در شرایط هیدروپونیک انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت کادمیوم غلظت مالون دی­آلدئید (MDA) افزایش معنی­دار پیدا کرد و بکارگیری سیلیسیوم MDA را در مقایسه با گیاهانی که تنها با کادمیوم تیمار شده بودند کاهش داد. نتایج همچنین نشان داد که تنش کادمیوم یک افزایش معنی­دار در فعالیت­های سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، کاتالاز در برگها و ریشه­های گندم ایجاد کرد. نتایج نشان داد بکارگیری سیلیسیوم بطور معنی­داری فعالیت آنزیم­های سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، آسکوربیک پراکسیداز را هم در برگ­ها و هم در ریشه­ها کاهش داد در حالیکه در فعالیت کاتالاز در برگ­ها تأثیری نداشت ولی کاتالاز را در ریشه بطور معنی­داری کاهش داد. با توجه به نتایج فوق به نظر میرسد بکارگیری سیلیسیوم در شرایط تنش کادمیوم خسارات ناشی از تنش اکسیداتیو در گیاه را بهبود می بخشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1399/4/14 | پذیرش: 1399/7/15 | انتشار: 1400/2/6