جلد 10شماره 44- مهر و آبان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، m.baradaran.f@gmail.com
چکیده:   (47 مشاهده)
پیری بذر پدیده­ ای است که هر ساله تلفات اقتصادی فراوانی را به­ بار می­ آورد که استفاده از روش­ های نوین و کارآمد برای مقابله با آن ضروری است. ویتامین­ های گروه ب نقش دفاعی و آنتی­ اکسیدانی دارند و در رشد و نمو مؤثر هستند، لذا احتمال دارد که بتوانند آثار پیری بذر را التیام بخشند. به همین منظور آزمایشی مزرعه‌ای جهت بررسی تأثیر پیش ­تیمار بذر با ویتامین­ های گروه ب  بر رشد و عملکرد کلزا در شرایط فرسودگی بذر در دانشگاه صنعتی شاهرود در اسفند ماه 1396 اجرا شد. آزمایش به­ صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­ های کامل تصادفی با 3 تکرار بود. تیمارهای آزمایش شامل 3 سطح فرسودگی بذر صفر، 50 و 100 ساعت و 7 سطح پیش­ تیمار بذر با ویتامین­ های گروه ب (بدون پیش­ تیمار، آب مقطر، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید پانتوتنیک و پیریدوکسین) با غلظت 100 میلی­ گرم بر لیتر بود. فرسودگی بذر در دمای 40 درجه سلسیوس و پیش­ تیمار بذور به ­مدت 8 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد که با اعمال تیمار فرسودگی کلیه صفات مورد اندازه­ گیری کاهش و تنها میزان آنتوسیانین افزایش یافت. در شرایط فرسودگی شدید، پیش­ تیمار بذر با آب مقطر و پیریدوکسین به­ ترتیب سبب افزایش صفت عملکرد پروتئین و روغن شدند. پیش­ تیمار اسید پانتوتنیک نیز در این شرایط سبب افزایش مقدار آنتوسیانین، کلروفیل کل و عملکرد دانه شد، به­ طوری که عملکرد دانه در این تیمار نسبت به گیاهان رشد یافته از بذور بدون پیش­ تیمار افزایش 143 درصدی داشت. به­ طور کلی در بین تیمارهای مورد بررسی پیش ­تیمار بذور با ویتامین­ های اسید پانتوتنیک و تیامین سبب بهبود و افزایش مقدار بسیاری از صفات از قبیل عملکرد و میزان روغن و پروتئین دانه گردید. برتری این تیمارها در بذور نرمال کاملاً مشهود بود ولی در بذور فرسوده اختلاف معنی ­داری با آب­ مقطر نداشتند. لذا نتایج نشان داد که در بذور فرسوده می­ توان با هزینه کمتر و استفاده از آب مقطر نتیجه مشابهی به­ دست آورد.
متن کامل [DOC 716 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1399/4/13 | پذیرش: 1400/2/18

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb