جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 128-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mojdehi F, Taghizadeh M, Baghaie A H, Changizi M, Khaghani S. Effect of lead and cadmium on germination stage and application of vermicompost in concomitant pollution control by ornamental sunflower (Helianthus annuus "Sungold"). Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 8
مژدهی فاطمه، تقی زاده مینا، بقائی امیرحسین، چنگیزی مهدی، خاقانی شهاب. اثر سرب و کادمیوم در مرحله جوانه‌زنی و کاربرد ورمی‌کمپوست در پالایش آلودگی همزمان توسط آفتابگردان زینتی (Helianthus annuus cv. Sungold). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :109-128

1- گروه باغبانی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، ایران ، m-taghizadeh@araku.ac.ir
3- گروه خاک‌شناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
4- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
یکی از روش­های اصلاح و پاکسازی خاک­های آلوده به فلزات سنگین، کاربرد ترکیبات آلی مانند ورمی­کمپوست به­منظور پالایش و یا تثبیت آلودگی است. در این پژوهش اثر ورمی­کمپوست بر قابلیت جذب فلزات سنگین سرب و کادمیوم توسط گیاه آفتابگردان زینتی و اثر این فلزات بر شاخص­های جوانه­زنی و استقرار گیاه مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در دو آزمایش جوانه­زنی و گلخانه­ای درسال 98-1397 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. در آزمایش اول از غلظت­های 50، 100 و 200 میلی­گرم بر لیتر نیترات سرب و کلرید کادمیوم استفاده شد و سپس شاخص­های جوانه­زنی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش دوم غلظت­های صفر، 5، 10 و 15 میلی­گرم بر کیلوگرم فلز سرب، غلظت­های صفر، 400 و 600 میلی­گرم بر کیلوگرم کادمیوم و سطوح صفر، 1 و 2 درصد وزنی ورمی­کمپوست به­منظور قابلیت جذب فلزات سنگین توسط گیاه آفتابگران زینتی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد افزایش غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم سبب کاهش طول ریشه­چه، ساقه­چه و نیز شاخص­های جوانه­زنی مانند شاخص بنیه بذر، شاخص میزان جوانه­زنی و میانگین سرعت جوانه­زنی گردید. نتایج آزمایش دوم نشان داد که با افزایش غلظت سرب و کادمیوم در خاک، رشد رویشی گیاه آفتابگردان زینتی تحت تأثیر قرار نگرفت ولی میزان سرب و کادمیوم خاک، سرب و کادمیوم ریشه و سرب و کادمیوم اندام هوایی افزایش یافت. با افزایش غلظت فلزات سنگین، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز 50-30 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. ورمی­کمپوست سبب کاهش میزان این فلزات در خاک، ریشه و ساقه گیاه آفتابگردان زینتی شد و این گیاه زینتی را می­توان به­عنوان پالایشگر مناطق آلوده به سرب و کادمیوم معرفی کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1399/3/23 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1401/2/26