Abolghasemi R, Haghighi M, Etemadi N. Comparison of morphological and biochemical and nutritional value of some native spinach masses in spring cultivation conditions. Plant Process and Function 2021; 10 (42) :127-146
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1407-fa.html
ابوالقاسمی رضا، حقیقی مریم، اعتمادی نعمت اله. مقایسه مورفولوژیکی و بیوشیمیایی و ارزش غذایی برخی تودههای اسفناج بومی در شرایط کشت بهاره. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (42) :127-146
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1407-fa.html
1- دانشکاه صنعتی اصفهان
2- دانشگاه صنعتی اصفهان ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
3- دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (1599 مشاهده)
بهمنظور بررسی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی چهار توده بومی اسفناج "همدان"، "خاردار"، "برگپهن ورامین" و "پیشرفتهخاردار"در شرایط کشت بهاره اصفهان، آزمایشی بصورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام و جهت انتخاب بهترین توده از نظرکیفی، عملکردی و صفات فراسودمند تغذیهای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از نظر فرم و حالت بوته بجز توده "همدان"، سایر تودهها برای برداشت مکانیکی مناسبند. بیشترین میزان عملکرد متعلق به توده "برگپهن ورامین" به میزان 6/52 تن در هکتار و سپس توده "خاردار" به میزان 8/30 تن درهکتار بود. تودههای این بررسی در صفات کلروفیل، کارتنوئید، فنول، پروتئین، نیترات، نیترات ردوکتاز و پتاسیم تفاوت معنیداری نشان ندادند. توده "برگپهن ورامین" از نظر ترکیبات آنتی اکسیدانی و فیبر برتری معنیدار داشت. توده "پیشرفتهخاردار" از نظر ویتامین و املاح معدنی مطلوبتر از سایرین بود. اگزالیک اسید که به عنوان عامل منفی برای تغذیه محسوب میشود در توده "همدان" به بیشترین میزان و در توده "خاردار" و "برگپهن ورامین" در کمترین میزان بود. توده "همدان" با توجه به ارزش تغذیهای کمتر نسبت به سایرین و همچنین در کنار سایر صفات کیفی و کمی مورفولوژیکی در اولویت قرار نگرفت. بطورکلی تودههای "برگپهن ورامین"، "پیشرفتهخاردار" و "خاردار" به دلیل ویژگیهای مطلوب مورفولوژیکی مانند ارتفاع، وزنتر، خشک، عملکرد و بیوشیمیایی نظیر ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنولی، ویتامین، فیبر و املاح معدنی قابل توصیه هستند. نتایج اثر صفات کیفی و بایپلات تودهها نشان داد که توده "برگپهن ورامین" و "پیشرفتهخاردار" بطور کلی برتر از سایرین بوده و میتوان از آنها در زمینههای اصلاحی و زراعی آتی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1399/2/28 | پذیرش: 1399/9/4 | انتشار: 1400/4/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول