جلد 9، شماره 39 - ( جلد 9 شماره 39- آذر و دی 1399 )                   جلد 9 شماره 39 صفحات 28-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansouri A, Amraie N, Omidi H. Allopathic effects of quinoa (Chenopodium quinoa willd) residues on electrolyte leakage, biochemical content, antioxidants and photosynthetic pigments of wheat (Triticum aestivum L.). Plant Process and Function 2020; 9 (39) :15-28
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1396-fa.html
منصوری علی، امرایی نسیم، امیدی حشمت. اثرات دگرآسیبی بقایای کینوا (Chenopodium quinoa willd) بر نشت الکترولیتها‌، محتوای بیوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و رنگیزههای فتوسنتزی گندم (Triticum aestivum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :15-28

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1396-fa.html


1- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
2- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران ، omidi@shahed.ac.ir
چکیده:   (2135 مشاهده)

گونه‌های مختلف خانواده اسفناجیان (Chenopodium) به‌واسطه دارا بودن ترکیبات فعال ترپنی و فنولی اثرات دگرآسیبی دارند. کینوا یکی از گیاهان متعلق به این خانواده است که محتوای مواد فنولی در قسمت‌های مختلف آن بسیار بالاست و می‌تواند دارای این ویژگی باشد. به همین ‌منظور اثر دگرآسیبی عصاره آبی بقایای این گیاه بر نشت الکترولیتها­، محتوای بیوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاهچه گندم نان مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. عصاره آبی اندام‌های گل‌آذین، برگ، ساقه و ریشه گیاه کینوا در غلظت‌های صفر (شاهد)، 5، 25، 50، 75 و 100 درصد عوامل آزمایشی بودند. صفات مورد مطالعه شامل میزان نشت الکترولیت­ها، غلظت مالون‌دی‌آلدئید، محتوای کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید، پروتئین، آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز کل گیاه چه گندم بود. نتایج این پژوهش نشان داد که اثر نوع اندام بر تمامی صفات مورد مطالعه به‌جز پروتئین کل معنی‌دار بود. همچنین غلظت عصاره و برهم‌کنش نوع اندام و غلظت عصاره بر تمامی صفات اثر معنی‌داری داشت. غلظت‌های بالای عصاره اندام‌های مختلف باعث افزایش نشت الکترولیت‌ و مالون‌دی‌آلدئید شد. همچنین محتوای آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز افزایش یافت. در این آزمایش محتوای کلروفیل a (58 درصد)، کلروفیل b (68 درصد)، کلروفیل کل (67 درصد)، کاروتنوئید (62 درصد) و پروتئین (10 درصد) تحت تأثیر عصاره اندام‌های کینوا کاهش یافتند. لازم به ذکر است که اثر غلظت‌های پایین عصاره بر میزان نشت الکترولیت‌ها و کلروفیل a مثبت ارزیابی شد اما اثر غلظت‌های بالا منفی بود.

متن کامل [PDF 581 kb]   (1172 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/4/3 | انتشار: 1399/10/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb