گونههای مختلف خانواده اسفناجیان (Chenopodium) بهواسطه دارا بودن ترکیبات فعال ترپنی و فنولی اثرات دگرآسیبی دارند. کینوا یکی از گیاهان متعلق به این خانواده است که محتوای مواد فنولی در قسمتهای مختلف آن بسیار بالاست و میتواند دارای این ویژگی باشد. به همین منظور اثر دگرآسیبی عصاره آبی بقایای این گیاه بر نشت الکترولیتها، محتوای بیوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاهچه گندم نان مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. عصاره آبی اندامهای گلآذین، برگ، ساقه و ریشه گیاه کینوا در غلظتهای صفر (شاهد)، 5، 25، 50، 75 و 100 درصد عوامل آزمایشی بودند. صفات مورد مطالعه شامل میزان نشت الکترولیتها، غلظت مالوندیآلدئید، محتوای کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید، پروتئین، آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز کل گیاه چه گندم بود. نتایج این پژوهش نشان داد که اثر نوع اندام بر تمامی صفات مورد مطالعه بهجز پروتئین کل معنیدار بود. همچنین غلظت عصاره و برهمکنش نوع اندام و غلظت عصاره بر تمامی صفات اثر معنیداری داشت. غلظتهای بالای عصاره اندامهای مختلف باعث افزایش نشت الکترولیت و مالوندیآلدئید شد. همچنین محتوای آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز افزایش یافت. در این آزمایش محتوای کلروفیل a (58 درصد)، کلروفیل b (68 درصد)، کلروفیل کل (67 درصد)، کاروتنوئید (62 درصد) و پروتئین (10 درصد) تحت تأثیر عصاره اندامهای کینوا کاهش یافتند. لازم به ذکر است که اثر غلظتهای پایین عصاره بر میزان نشت الکترولیتها و کلروفیل a مثبت ارزیابی شد اما اثر غلظتهای بالا منفی بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |