جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45- آذر و دی 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 314-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

zorman H, karimi M, moradi H. The effect of water hyacinth compost and humic acid on morphological and biochemical properties in lily flower (Longiflorum×Asiatic cv. Eyeliner). Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 19
زورمان حلیمه، کریمی مهناز، مرادی حسین. اثر کمپوست سنبل آبی و اسید هیومیک بر ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمایی گل سوسن (Longiflorum×Asiatic cv. Eyeliner). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :303-314

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، karimi.sanru@gmail.com
گسترش سنبل آبی در سال­های اخیر به­عنوان یک مشکل در تالاب­ها و آبگیرهای شمال کشور مطرح بوده است. تبدیل این گیاه به کمپوست و کاربرد آن به­عنوان بستر کشت می­تواند یکی از روش­های مؤثر برای کنترل آن باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش کمپوست سنبل آبی و اسید هیومیک در بهبود صفات رویشی و زایشی گیاه سوسن رقم آیلاینر بود. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. فاکتور اول کمپوست سنبل آبی (با نسبت­های ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ درصد حجمی) و فاکتور دوم اسید هیومیک (به غلظت­های صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی­گرم در لیتر پای بوته) بود. ترکیب پیت + پرلیت با نسبت حجمی 1:2 به­عنوان بستر شاهد در نظر گرفته شد. با توجه به نتایج بدست آمده اثر کمپوست، اسید هیومیک و برهمکنش آنها بر بیشتر صفات مورد بررسی معنی­دار بود. بیشترین ارتفاع ساقه و عمر گلجایی به­ترتیب با 3/13% و 25% افزایش نسبت به تیمار شاهد در کمپوست 50% + اسید هیومیک 250 میلی­گرم در لیتر حاصل شد. بیشترین تعداد غنچه و برگ، وزن تر و خشک ریشه، محتوای کلروفیل، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و کلسیم در کمپوست 50% + اسید هیومیک 250 و 500 ثبت شد. گیاهان کشت­شده در بستر حاوی 50% کمپوست دارای بیشترین غلظت پتاسیم بودند. نتیجه پژوهش حاضر نشان داد استفاده از درصدهای پایین کمپوست سنبل آبی به­همراه اسید هیومیک در بهبود صفات رویشی، گلدهی و عمرگلجایی سوسن مؤثر بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/1/24 | پذیرش: 1400/2/25 | انتشار: 1400/9/29