Solimaninya Z, Mohtadi A, Movahhedi Dehnavi M. Response of some physiological and morphological properties of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) by zinc application under drought stress. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :171-186
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1388-fa.html
سلیمانی نیا زهرا، مهتدی احمد، موحدی دهنوی محسن. پاسخ برخی از صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) به کاربرد روی در شرایط تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :171-186
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1388-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج ، ahmadmohtadi@yahoo.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
چکیده: (2055 مشاهده)
کشور ایران، جزء مناطق خشک و نیمهخشک جهان طبقهبندی میشود. بنابراین شناسایی و کاشت گیاهان متحمل خشکی مانند کینوا (Chenopodium quinoa) حائز اهمیت است. با توجه به اینکه عنصر روی در فرآیندهای حیاتی گیاه نقش دارد، بنابراین عرضه این عنصر به گیاه تأثیر زیادی در کمیت و کیفیت تولید محصولات دارد. این پژوهش بهصورت گلدانی با هدف بررسی اثر سولفات روی بر گیاه کینوا تحت تنش خشکی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تنش خشکی با پلیاتیلنگلیگول 6000 در چهار سطح (0، 3-، 6- و 9- بار) و عنصر روی از منبع سولفات روی با چهار سطح (2، 4، 6 و 8 میکرومولار) تهیه شد و در مرحله چهار برگی، تیمارها طی دو هفته در محلول غذایی هوگلند همزمان اعمال شد. طبق نتایج افزایش تنش خشکی موجب افزایش 68 درصدی کاتالاز نسبت به شاهد شد. بیشترین مقدار پروتئین محلول برگ در سطح 6- بار خشکی با سطح 8 میکرومولار سولفات روی، بیشترین میزان قندهای محلول کل و پرولین برگ مربوط به بالاترین سطح خشکی و سطح 6 میکرومولار سولفات روی بود. با افزایش خشکی، کلروفیل a(34 %)، کلروفیل b (187 %) و کاروتنوئید برگ افزایش دو برابری اما وزن خشک اندام هوایی (38 %) و سطح برگ (37 %) نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. در کل کاربرد روی با بهبود سطح اسمولیت ها باعث کاهش خسارت ناشی از تنش خشکی شد و برای تخفیف اثر تنش خشکی استفاده از سطح 6 میکرومولار سولفات روی در محلولهای غذایی پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1398/12/18 | پذیرش: 1399/4/16 | انتشار: 1400/2/6
ارسال پیام به نویسنده مسئول