جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 48-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabanian S, Nasr Esfahani M, Karamian R. Comparison of the application of postharvest treatment of ethanol to improve the longevity of cut flowers in two cultivars of gerbera. Plant Process and Function 2020; 9 (38) :35-48
شعبانیان سهیلا، نصراصفهانی مریم، کرمیان رویا. کاربرد تیمار پس از برداشت اتانول در بهبود طول عمر گل‌های شاخه بریدنی دو رقم ژربرا. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :35-48

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران ، esfahani.m@lu.ac.ir
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
ژربرا یک گل شاخه بریدنی مهم از نظر تجاری است که به واسطه انسداد آوندی پایین دارای دوره زندگی گلدانی کوتاهی است. در این مطالعه تاثیراستفاده از اتانول (2 درصد) در طولانی کردن عمر گلجایی شاخه بریدنی­های دو رقم ژربرا (‘Bayadère’ و ‘Sunway’) و نیز تغییرات در وزن تر، سرعت جذب آب و برخی فاکتورهای فیزیولوزیکی و بیوشیمیایی در ساقه مورد ارزیابی قرار گرفت. اتانول عمر گلجایی هر دو رقم ژربرا را طولانی کرد و تاثیرش روی ‘Sunway’ بیشتر از ‘Bayadère’ بود. استعمال اتانول در محلول گلجای باعث شد میزان پرولین در ساقه هر دو رقم ژربرا کاهش یابد که نشان دهنده کاهش تنش آبی در شاخه بریدنی­های تیمار شده با اتانول است. استفاده از اتانول باعث کاهش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز و افزایش فعالیت فنیل­آلانین آمونیا­لیاز شد که با افزایش در میزان فنل کل و فلاونوئیدها همراه بود به علاوه، کاهش تجمع مالون­دی­آلدئید در ساقه هر دو رقم ژربرا تیمارشده با اتانول مشاهده شد که با عملکرد بهبود یافته سیستم آنتی­اکسیدانتی در این شاخه بریدنی­ها مرتبط می­شود. بنابراین استفاده از اتانول به عنوان روش ارزان و دوستدار با محیط زیست برای بهبود عمر پس از برداشت گل­های شاخه بریدنی ژربرا پیشنهاد می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1398/12/11 | پذیرش: 1399/2/15 | انتشار: 1399/8/17