Zare A, Asgharipour M R, Fakheri B. The effect of combined application of organic, chemical and biological fertilizers on yield and quality of seedless barberry (Berberis vulgaris cv. Asperma). Plant Process and Function 2020; 9 (38) :19-34
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1381-fa.html
زارع امین، اصغری پور محمدرضا، فاخری براتعلی. اثر کاربرد ترکیبی برخی کودهای آلی، شیمیایی و زیستی بر عملکرد و شاخصهای کیفی حبههای زرشک بیدانه (Berberis vulgaris cv. Asperma). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :19-34
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1381-fa.html
1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زابل ، m_asgharipour@yahoo.com
چکیده: (1938 مشاهده)
به منظور بررسی نقش کودهای شیمیایی، آلی و زیستی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی زرشک (Berberis vulgaris cv. Asperma)، آزمایشی به صورت پلاتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در باغی تجاری در شهرستان قاینات، طی سال زراعی 1394-1395 اجرا شد. پلاتهای اصلی آزمایش شامل چهار شیوه کاربرد کود (1- بدون چالکود (شاهد اصلی)، 2- چالکود کود شیمیایی (70 کیلوگرم اوره، 5/52 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل و 77 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار)، 3- چالکود کود آلی (3500 کیلوگرم در هکتار کود گاوی پوسیده) و 4-چالکود 50 درصد کود شیمیایی + 50 درصد کود آلی (1750 کیلوگرم کود گاوی پوسیده، 35 کیلوگرم اوره، 25/26 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل و 5/37 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار)) بودند. پلاتهای فرعی نیز شامل 1- بدون کودآبیاری کود زیستی و اسیدهیومیک (شاهد فرعی) 2- کودآبیاری کود زیستی (700 گرم فسفات بارور2 در هکتار)، 3-کودآبیاری اسید هیومیک (4 کیلوگرم در هکتار)و 4- کودآبیاری کود زیستی + اسیدهیومیک (700 گرم فسفات بارور2 و 4 کیلوگرم اسیدهیومیک) بودند. تیمارهای کودی اصلی و فرعی اثر معنیداری را در سطح احتمال یک درصد بر اکثر صفات اندازهگیری شده داشتند. مقایسهی میانگین دادهها نشان داد که بیشترین میزان ویتامین ث، pH میوه و عملکرد خشک حبه، متعلق به تیمار کاربرد 50 درصد مقادیر کود شیمیایی و دامی+ فسفاتبارور2 + اسیدهیومیک بود. بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید برگ، کربوهیدرات، درصد مواد جامد محلول میوه، شاخص رسیدگی میوه و نسبت قند به اسید میوه در تیمار کود دامی+ فسفاتبارور2+ اسیدهیومیک مشاهده شد. تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی) + اسیدهیومیک دارای بیشترین کلروفیل b برگ و بیشترین پروتئین میوه بود. تیمار چالکود کود شیمیایی+ کودآبیاری فسفاتبارور2 دارای بیشترین اسیدیتهی میوه بود. با توجه به این یافتهها میتوان گفت تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی)+ فسفاتبارور2+ اسیدهیومیک از نظر تأثیر مثبت بر عملکرد محصول و کیفیت میوه، برترین تیمار بود. هر چند تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی) + فسفاتبارور2+ اسیدهیومیک دارای بیشترین ویتامین ث میوه نیز بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1398/11/13 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/6/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول