جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 34-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare A, Asgharipour M R, Fakheri B. The effect of combined application of organic, chemical and biological fertilizers on yield and quality of seedless barberry (Berberis vulgaris cv. Asperma). Plant Process and Function 2020; 9 (38) :19-34
زارع امین، اصغری پور محمدرضا، فاخری براتعلی. اثر کاربرد ترکیبی برخی کودهای آلی، شیمیایی و زیستی بر عملکرد و شاخص‌های کیفی حبه‌های زرشک بی‌دانه (Berberis vulgaris cv. Asperma). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :19-34

1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زابل ، m_asgharipour@yahoo.com
به منظور بررسی نقش کود­های شیمیایی، آلی و زیستی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی زرشک (Berberis vulgaris cv. Asperma)، آزمایشی به صورت پلات­های خرد­شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار، در باغی تجاری در شهرستان قاینات، طی سال زراعی 1394-1395 اجرا شد. پلات‌های اصلی آزمایش شامل چهار شیوه کاربرد کود (1- بدون چال‌کود (شاهد اصلی)، 2- چال‌کود کود شیمیایی (70 کیلوگرم اوره، 5/52 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل و 77 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار)، 3- چال‌کود کود آلی (3500 کیلوگرم در هکتار کود گاوی پوسیده) و 4-چال‌کود 50 درصد کود شیمیایی + 50 درصد کود آلی (1750 کیلوگرم کود گاوی پوسیده، 35 کیلوگرم اوره، 25/26 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل و 5/37 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار)) بودند. پلات‌های فرعی نیز شامل 1- بدون کودآبیاری کود زیستی و اسید­هیومیک (شاهد فرعی) 2- کودآبیاری کود زیستی (700 گرم فسفات بارور2 در هکتار)، 3-کودآبیاری اسید ­هیومیک (4 کیلوگرم در هکتار)و 4- کودآبیاری کود زیستی + اسید­هیومیک (700 گرم فسفات بارور2 و 4 کیلوگرم اسیدهیومیک) بودند. تیمار­های کودی اصلی و فرعی اثر معنی­داری را در سطح احتمال یک درصد بر اکثر صفات اندازه­گیری شده داشتند. مقایسه­ی میانگین داده­ها نشان داد که بیش­ترین میزان ویتامین ث، pH میوه و عملکرد خشک حبه، متعلق به تیمار کاربرد 50 درصد مقادیر کود شیمیایی و دامی+ فسفات­بارور2 + اسیدهیومیک بود. بیش­ترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید برگ، کربوهیدرات، درصد مواد جامد محلول میوه، شاخص رسیدگی میوه و نسبت قند به اسید میوه در تیمار کود دامی+ فسفات­بارور2+ اسیدهیومیک مشاهده شد. تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی) + اسیدهیومیک دارای بیش‌ترین کلروفیل b برگ و بیش­ترین پروتئین میوه بود. تیمار چال‌کود کود شیمیایی+ کودآبیاری فسفات­بارور2 دارای بیش­ترین اسیدیته­ی میوه بود. با توجه به این یافته­ها می­توان گفت تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی)+ فسفات­بارور2+ اسیدهیومیک از نظر تأثیر مثبت بر عملکرد محصول و کیفیت میوه، برترین تیمار بود. هر چند تیمار 50 درصد (کود دامی+ شیمیایی) + فسفات­بارور2+ اسیدهیومیک دارای بیش­ترین ویتامین ث میوه نیز بود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1398/11/13 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/6/10