جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 314-301 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarpour V, Javad Taheri Moghadas J, Bahmanyar M A. Effect of carbon sources of ethanol and methanol on morpho-physiological parameters of Melissa officianlis L.. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :301-314
اکبرپور وحید، طاهری مقدس جواد، بهمنیار محمدعلی. تأثیر منابع کربنی اتانول و متانول بر ویژگی‌های مورفو-فیزیولوژیک گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officianlis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :301-314

1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، v_akbarpour60@yahoo.com
2- مؤسسه آموزش عالی سنا، ساری
3- گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
به منظور بررسی تأثیر منابع مختلف کربنی (اتانول و متانول) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officianlis L.)، آزمایشی گلدانی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شاهد در سال 1397 انجام شد. تیمارهای محلول‌پاشی شامل غلظت‌های مختلف صفر، 15، 30 و 45 درصد از اتانول و متانول بود. نتایج نشان داد که اتانول 15 درصد بیشترین تأثیر را بر تعداد برگ در بوته و فلاونوئید کل داشت. هر چه غلظت اتانول از 15 درصد حجمی افزایش یافت از میزان فلاونوئید کاسته شد، به‌طوری‌که در غلظت 45 درصد اتانول، اثرات بازدارنده آن ظاهر شد. بیشترین ارتفاع گیاه و درصد پروتئین به ترتیب در تیمار 15 درصد متانول و تیمار 45 درصد اتانول حاصل شد. همچنین بالاترین میزان درصد و عملکرد اسانس نیز از تیمار متانول 45 درصد به‌دست آمد. کاربرد تیمارهای تلفیقی 15 درصد اتانول و 45 درصد متانول، سبب تولید بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل گردید. بنابراین استفاده از ترکیبات الکلی نظیر متانول و اتانول یکی از راهکارهای مناسب در بالا بردن میزان عملکرد و کیفیت گیاه دارویی بادرنجبویه می‌باشد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/6/11 | پذیرش: 1400/1/17 | انتشار: 1400/8/14