1- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران ، majidkhor1347@gmail.com
2- مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان
چکیده: (1500 مشاهده)
با توجه به تأثیر تنش شوری بر صفات کمی و کیفی ژنوتیپهای چغندرقند، بررسی پاسخ ژنوتیپهای حاصل از برنامههای اصلاحی در تنش شوری ضروری به نظر میرسد. بدین منظور، 17 ژنوتیپ خانوادههای تنی (حاصل از تلاقی خواهر برادری) به همراه 7 شاهد با تحملپذیری مختلف در دو شرایط محیطی تنش شوری (هدایت الکتریکی 36/17 دسی زیمنس بر متر) و بدون تنش، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب در سال 1396 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث افزایش عیار قند، ضریب قلیائیت، درصد قند قابل استحصال، قند ملاس، میزان سدیم، میزان پتاسیم، شاخص شادابی برگ و میزان نسبی آب ازدسترفته برگ و کاهش عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص، عملکرد قند، سطح برگ، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، نیتروژن مضره، نسبت پتاسیم به سدیم، خلوص شربت و نسبت وزن به حجم ریشه شد. بین فولسیبها ازنظر صفات سطح برگ، شاخص شادابی برگ، میزان آب ازدسترفته برگ و وزن ویژه برگ اختلاف معنیداری مشاهده شد. در صفت عملکرد ریشه و قند تنها در محیط نرمال بین فولسیبها تفاوت معنیدار در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. برای عملکرد ریشه فولسیبهای 16، 1، 2، 4، 7، 9، 10 و 13 شاهدهای 18، 23، 24 و 25 بیشترین و فولسیبهای 11 و 12 کمترین عملکرد ریشه را در شرایط نرمال داشتند. فولسیبهای 7، 8، 1 و 10 بیشترین و فولسیب 6 کمترین عملکرد قند را نشان دادند
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1398/10/29 | پذیرش: 1399/8/12 | انتشار: 1400/2/6
ارسال پیام به نویسنده مسئول