دانشگاه پیام نور ، ma_golestani@yahoo.com
چکیده: (1923 مشاهده)
شوری از جمله تنشهای غیرزیستی مهمی است که فرایندهای فیزیولوژی گیاهان را تحت تأثیر قرار داده و موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان میشود. بهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی از صفات زراعی و فیزیولوژیک و گروهبندی اکوتیپهای آویشن دنایی (Thymus daenensis subsp. daenensis)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بهصورت گلدانی در سال 1397 در شهرستان ابرکوه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دوازده اکوتیپ آویشن دنایی و سه سطح شوری شامل صفر (بدونتنش)، 60 و 120 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین اکوتیپها و بین سطوح مختلف شوری از نظر تمام صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. شوری منجر به کاهش معنیدار غلظت کلروفیل کل، غلظت کاروتنوئید، غلظت پتاسیم برگ، میزان نسبی آب برگ و وزن خشک اندام هوایی و افزایش معنیدار غلظت پرولین، غلظت سدیم برگ، نسبت سدیم به پتاسیم برگ و درصد نشت یونی گردید. اکوتیپهای مورد مطالعه در هر دو سطح شوری صفر و 120 میلیمولار با استفاده از تجزیه خوشهای به روش وارد و با محاسبه فاصله اقلیدسی در سه گروه قرار گرفتند. اکوتیپهای خرمآباد1، خرمآباد2، اراک2، فریدونشهر و سمیرم بر اساس نتایج تجزیه خوشهای و با استفاده از تمام صفات بهعنوان اکوتیپهای متحمل به شوری پیشنهاد میشوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1398/10/21 | پذیرش: 1399/2/31 | انتشار: 1399/8/17
ارسال پیام به نویسنده مسئول