جلد 9، شماره 39 - ( جلد 9 شماره 39- آذر و دی 1399 )                   جلد 9 شماره 39 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bardehji S, Eshghizadeh H R, Zahedi M. Effect of drought stress and nitrogen fertilizer on yield and some physiological traits of six barley cultivars. Plant Process and Function 2020; 9 (39) :1-14
برده جی سیاوش، عشقی زاده حمید رضا، زاهدی مرتضی. بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژن بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک شش رقم جو. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :1-14

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، hr.eshghizadeh@iut.ac.ir
این آزمایش با هدف بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژن بر عملکرد و صفات فیزیولوژیک شش رقم جو در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال زراعی 97 –1396 به صورت  کرت­های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی  در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو رژیم آبیاری (تخلیه 55 و 85 درصد از رطوبت قابل استفاده خاک به ترتیب برای شرایط بدون تنش و تنش خشکی)، دو سطح کود نیتروژن (مقدار موجود در خاک (84 کیلوگرم در هکتار) و 5/62 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره با 45 درصد نیتروژن) و ارقام جو (پنج رقم جو خارجی شامل: Amistar، Campagen، Funky، Mastesca و Shangrila و یک رقم جو ایرانی یوسف) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی با کاهش محتوای کلروفیل a و b، محتوای کاروتنوییدها و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو و همچنین افزایش محتوای پرولین و مالون دی­آلدهید سبب کاهش عملکرد دانه و بیوماس شد. در اثر تنش خشکی  عملکرد دانه به میزان 58 و 40 درصد به ترتیب در شرایط کاربرد و عدم کاربرد کود نیتروژن کاهش یافت. کاربرد نیتروژن در شرایط آبیاری بدون تنش منجر به افزایش عملکرد دانه، عملکرد بیوماس، ارتفاع، کلروفیلa و کاهش مالون دی­آلدهید شد ولی در شرایط تنش خشکی منجر به افزایش مالون دی­آلدهید، کلروفیل a و کاهش عملکرد دانه، عملکرد بیوماس و ارتفاع گیاه در تمامی ارقام جو شد. در بین ارقام مورد مطالعه رقم یوسف بیشترین عملکرد دانه و رقم Funky بیشترین میزان بیوماس را تولید کردند. بیشترین عملکرد دانه و بیوماس در کلیه ارقام در آبیاری بدون تنش و با کاربرد نیتروژن به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد نیتروژن در شرایط تنش خشکی راهکار مناسبی جهت کاهش خسارت تنش و افت عملکرد ناشی از آن در ارقام جو مورد مطالعه نمی­باشد.
دریافت: 1398/10/21 | پذیرش: 1398/12/6 | انتشار: 1399/10/29