mohamadinezhad S, gholami M, sarikhani H. Investigation of physiological and biochemical responses of two strawberry cultivars to cold stress. Plant Process and Function 2020; 9 (38) :327-346
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1351-fa.html
1- دانشگاه بو علی سینا همدان
2- دانشگاه بو علی سینا همدان ، man.gholami@gmail.com
چکیده: (1913 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی اهمیت برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مرتبط با مکانیسمهای سازگاری به سرما و میزان تأثیرگذاری آنها در تحمل به سرمای زمستانه ارقام و تعیین شاخصهای مناسب و کارآمد برای شناسایی ارقام توت فرنگی متحمل و حساس به سرما صورت گرفت. بررسی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی تحت چندین تیمار سرمایی مختلف روی بافتهای دو رقم توت فرنگی سلوا و کوئین الیزا انجام شد. گیاهچههای تهیه شده از رانر سال جاری پس از کشت در گلدان تا اواخر آبان در محیط آزاد نگهداری شدند تا کم کم به دمای پایین سازگار شوند. پس از سازگاری گیاهان تیمارهای دمایی با استفاده از دستگاه سرماساز قابل تنظیم اعمال شد. نمونهها به مدت سه ساعت در تیمار نهایی سرما نگهداری شده و سپس از دستگاه خارج شدند و برای اندازهگیری صفات مختلف به آزمایشگاه منتقل شدند. آزمایشها بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد سطوح آنزیمهای اکسیداتیو شامل سوپر اکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز و کاتالاز بطور معنی داری تحت تاثیر رقم، تغییرات بافت و دما قرار گرفته است. همچنین مشخص شد که با کاهش دما میزان نشت یونی، پرولین، پروتئین، پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون چربیهای غشا و کربوهیدرات افزایش یافته و این مقادیر عموما در رقم کوئین الیزا بیشتر از سلوا بودند. افزایش سطح این فاکتورها در روند کاهش دما در بافت طوقه مشهودتر بود. محتوی نسبی آب هم با کاهش دما کاهش یافته که در کل این نتایج متحمل بودن رقم کوئین الیزا به سرما را تایید میکنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش دما دریافت: 1398/10/3 | پذیرش: 1399/1/20 | انتشار: 1399/8/17
ارسال پیام به نویسنده مسئول