جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 327-346 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mohamadinezhad S, gholami M, sarikhani H. Investigation of physiological and biochemical responses of two strawberry cultivars to cold stress. j.plant proc. func.. 2020; 9 (38) :327-346
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1351-fa.html
محمدی نژاد شادی، غلامی منصور، ساریخانی حسن. بررسی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دو رقم توت فرنگی به تنش سرما. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :327-346

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1351-fa.html


1- دانشگاه بو علی سینا همدان
2- دانشگاه بو علی سینا همدان ، man.gholami@gmail.com
چکیده:   (42 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی اهمیت برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مرتبط با مکانیسم‌های سازگاری به سرما و میزان تأثیرگذاری آنها در تحمل به سرمای زمستانه ارقام و تعیین شاخص‌های مناسب و کارآمد برای شناسایی ارقام توت فرنگی متحمل و حساس به سرما صورت گرفت. بررسی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی تحت چندین تیمار سرمایی مختلف روی بافت­های دو رقم توت فرنگی سلوا و کوئین الیزا انجام شد. گیاهچه­های تهیه شده از رانر سال جاری پس از کشت در گلدان تا اواخر آبان در محیط آزاد نگهداری شدند تا کم کم به دمای پایین سازگار شوند. پس از سازگاری گیاهان تیمار­های دمایی با استفاده از دستگاه سرما­ساز قابل تنظیم اعمال شد. نمونه‌ها به مدت سه ساعت در تیمار نهایی سرما نگه‌داری شده و سپس از دستگاه خارج شدند و برای اندازه‌گیری صفات مختلف به آزمایشگاه منتقل شدند. آزمایش‌ها بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد سطوح آنزیم­های اکسیداتیو شامل سوپر اکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز و کاتالاز بطور معنی داری تحت تاثیر رقم، تغییرات بافت و دما قرار گرفته است. همچنین مشخص شد که با کاهش دما میزان نشت یونی، پرولین، پروتئین، پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون چربی­های غشا و کربوهیدرات افزایش یافته و این مقادیر عموما در رقم کوئین الیزا بیشتر از سلوا بودند. افزایش سطح این فاکتور­ها در روند کاهش دما در بافت طوقه مشهود­تر بود. محتوی نسبی آب هم با کاهش دما کاهش یافته که در کل این نتایج متحمل بودن رقم کوئین الیزا به سرما را تایید می­کنند.

متن کامل [PDF 792 kb]   (7 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1398/10/3 | پذیرش: 1399/1/20 | انتشار: 1399/8/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb