دانشگاه هرمزگان ، shamili@ut.ac.ir
چکیده: (1919 مشاهده)
در مناطق جنوب و جنوب شرق ایران، میوه گواوا در زمره گیاهان اقتصادی با دو فصل میوهدهی در سال میباشد. اما شوری، توسعه کشت این گیاه را تحتتاثیر قرار داده و ضرورت معرفی ژنوتیپهای متحمل به شوری در آن را پررنگ کرده است. لذا طی سالهای 1398-1397 در شهرستان بندرعباس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی طراحی و 15 ژنوتیپ برتر گواوا تحت تیمار کلرید سدیم (2 و 6 دسیزیمنسبرمتر) قرار گرفت. سپس محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل، کاروتنوئید، قندهای محلول، نشت یونی، فلورسانس کلروفیل، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در آنها بررسی شد. در تحقیق حاضر محتوای نسبی آب برگ و فلورسانس کلروفیل ژنوتیپهای گواوا در مواجه با شوری کاهش پیدا کرد. محتوای کلروفیل(آ، ب و کل) و کاروتنوئید در اکثر ژنوتیپهای گواوا بعد از مواجه با شوری کاهش معنیداری داشت. همچنین، شوری افزایش فعالیت کاتالاز، پراکسیداز و نشت یونی را در اکثر ژنویپهای مواجه شده با نمک باعث گردید، اما شدت افزایش متفاوت بود. بر اساس تجزیه به عاملها، محتوای نسبی آب برگ، فلورسانس کلروفیل، قند محلول و نشت یونی 30/60 از واریانس کل را توجیه نمودند. بالا بودن محتوای رنگدانههای کلروفیل، کاروتنوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی آنزیمی، ژنوتیپهای G11، G13 و G22 را به عنوان ژنوتیپهای متحمل به شوری دستهبندی کرد. ژنوتیپ های G18، G19 و G25 به عنوان ژنوتیپهای حساس به تنش شوری و سایر ژنوتیپها در حد فاصل قرار گرفتند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1398/8/14 | پذیرش: 1398/10/10 | انتشار: 1399/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول