جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 128-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

seyedhajizadeh H, rezaei A, farokhzad A, gholizadeh vakilkandi F. Effect of Postharvest treatments of GABA and salicylic acid in antioxidant quality and marketability of Strawberry. Plant Process and Function 2020; 9 (38) :113-128
سید حاجی زاده حنیفه، رضایی اشکان، فرخزاد علیرضا، قلی زاده وکیل کندی فهیمه. تأثیر تیمار‌های پس از برداشت گابا و اسید سالیسیلیک در کیفیت آنتی اکسیدانی و بازارپسندی توت‌فرنگی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :113-128

1- دانشگاه مراغه ، hajizade@maragheh.ac.ir
2- دانشگاه مراغه دانشکده کشاورزی
3- دانشگاه ارومیه
4- دانشگاه مراغه
توت­فرنگی از میوه­های بسیار فسادپذیر بوده و میزان ضایعات پس از برداشت در این محصول بالا می­باشد لذا حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری آن با ترکیبات سالم حائز اهمیت است. در این راستا اثر تیمارهای اسید سالیسیلیک و گابا (صفر، 5/0 و 1 میلی­مولار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بر خصوصیات کیفی و بیوشیمیایی توت­فرنگی طی 7 و 14 روز نگهداری در سردخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد همه تیمارهای ترکیبی و نیز گابا به جز اسید سالیسیلیک مانع از افزایش pH آب میوه شدند. کمترین میزان مواد جامد محلول در تیمار ترکیبی گابا و اسید سالیسیلیک  (5/0 و 1 میلی­مولار) و بهترین تیمار در حفظ ویتامین ث غلظت 5/0 میلی­مولار گابا بود. تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک و گابا (5/0 میلی­مولار) در حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون و اسید سالیسیلیک 1 میلی­مولار و گابا 5/0 میلی­مولار در حفظ میزان فنل کل بیشترین تأثیر را داشتند. بیشترین فعالیت آنزیم فنیل آلانین­آمونیالیاز در تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک و گابا (5/0 میلی­مولار) مشاهده شد. تأثیر اسید سالیسیلیک در فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز و کاتالاز بیشتر از گابا بود. تیمار میوه­ها با اسید سالیسیلیک و گابا به طور معنی­داری فعالیت آنتی­اکسیدانی را نسبت به شاهد افزایش داد به طوری که بالاترین میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی  میوه­ها در تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک  و گابا (5/0 و 1 میلی­مولار) مشاهده شد. تیمار با اسید سالیسیلیک و گابا به دلیل حفظ بهتر خصوصیات کیفی و بیوشیمیایی و کاهش از دست دهی آب از سطح میوه­ها، پتانسیل زیادی در حفظ بازارپسندی توت­فرنگی دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1398/7/29 | پذیرش: 1398/12/21 | انتشار: 1399/6/10