جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 264-251 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakarami K, Zahedi B, Rezaei Nejad A, Mousavi-fard S. The effects of melatonin on the vase life, water relations and endogenous melatonin of cut tuberose cv. Pearl (Polianthes tuberosa L.). Plant Process and Function 2021; 10 (44) :251-264
شاکرمی خانی، زاهدی بهمن، رضایی‌نژاد عبدالحسین، موسوی‌فرد صادق. بررسی اثر ملاتونین بر عمر گلجایی، روابط آبی و ملاتونین درون‌زای گل بریده مریم رقم پرل (Polianthes tuberosa cv. Pearl). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :251-264

1- داشگاه لرستان
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، Zahedi.b@lu.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
ملاتونین نقش‌های مهم و متفاوتی در بسیاری از جنبه‌های رشد و نمو گیاهان دارد. اخیرا مشخص شده که ملاتونین دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است و در فرآیندهای جوانه‌زنی، بلوغ، پیری، حفاظت سلولی و مقاومت در برابر تنش‌های زنده و غیر زنده نقش دارد. با این‌حال نقش آن در فرآیندهای پس از برداشت و روابط آبی گل‌های بریده تا حالا مشخص نشده‌است. در این مطالعه اثر غلظت‌های مختلف ملاتونین در پنج سطح (صفر، 50، 100، 250 و 500 میکرومولار) و در سه زمان (دو، چهار و شش ساعت) به صورت تیمار ضربانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار ملاتونین منجر به افزایش عمر گلجایی، افزایش گلچه‌های باز شده در گل‌آذین، کاهش تعرق، حفظ تعادل آب، تغییر در کلروفیل، کاروتنوئید و میزان ملاتونین درون‌زا در گل بریده مریم شد. تیمار 250 میکرومولار ملاتونین، منجر به افزایش 5/1 برابری عمر پس از برداشت گل بریده مریم نسبت به تیمار شاهد شد. بالاترین میزان جذب آب و تعرق در تیمار شاهد و پایین‌ترین میزان جذب آب و تعرق در تیمار 500 میکرومولار ملاتونین مشاهده شد. با افزایش غلظت ملاتونین، میزان ملاتونین درون‌زا روند افزایشی نشان داد. کاربرد ملاتونین باعث تغییرات مثبت در میزان کلروفیل‌ها و کاروتنوئید شد. نقش ملاتونین در غلظت‌های بالا (500 میکرومولار) ممکن است شبیه اسید آبسیزیک در بسته شدن روزنه‌ها و کاهش میزان تعرق باشد و یا در غلظت‌ 100 میکرومولار ملاتونین ممکن است با حفظ رنگیزه‌های گیاهی باعث افزایش عمر گلجایی شود. همچنین ملاتونین با کاهش پتانسیل اسمزی سلول، باعث جذب آب و حفظ شادابی بافت‌های گیاه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: تعادل آب، جذب آب، کلروفیل، میزان تعرق
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی