جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 397-414 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ziaei Z, Dehestani Ardakani M, Shirmardi M, Azimi M H. Effect of mycorrhizal fungi on some morphophisiological charachteristics of three genotypes of German iris (Iris germanica) under salt stress. j.plant proc. func.. 2020; 9 (38) :397-414
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1322-fa.html
ضیایی زهرا، دهستانی اردکانی مریم، شیرمردی مصطفی، عظیمی محمد حسین. اثر قارچ مایکوریزا بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک سه ژنوتیپ زنبق آلمانی (Iris germanica) تحت تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :397-414

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1322-fa.html


1- دانشگاه اردکان
2- دانشگاه اردکان ، mdehestani@ardakan.ac.ir
3- مرکز تحقیقات گل و گیاهان زینتی محلات، اراک
چکیده:   (61 مشاهده)
زنبق (Iris spp.) یکی از گیاهان زینتی و دارویی مهم از خانواده زنبق می­باشد. تحقیق حاضر باهدف بررسی قارچ مایکوریزا بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک سه ژنوتیپ زنبق آلمانی تحت تنش شوری صورت گرفت. آزمایش به­صورت  فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمار­ها شامل چهار سطح شوری (1، 4، 8، 12 دسی­زیمنس بر متر)، سه سطح قارچ مایکوریزا (صفر، 15 و 25 گرم­ در کیلوگرم) و سه ژنوتیپ زنبق اصلاح­شده (OPRC-122، OPRC-125، OPRC-S54) بودند. با افزایش سطح شوری، وزن خشک برگ، کلروفیل a، b، کلروفیل کل و غلظت پتاسیم برگ به­طور معنی­داری کاهش و میزان پروتئین، فعالیت­آنزیم کاتالاز و غلظت سدیم برگ افزایش یافت. در ژنوتیپ OPRC-122 شوری 8 دسی­زیمنس بر متر، استفاده از 15 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا، منجر به افزایش معنی­دار (21/0 میلی­گرم در گرم) کلروفیل a در مقایسه با شاهد و تیمار 25 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا گردید. همچنین در ژنوتیپ مذکور، در شوری 8 دسی­زیمنس بر متر، استفاده از 15 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا در مقایسه با شاهد و 25 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا، کلروفیل b را به­طور معنی­داری افزایش داد. کاربرد از 15 و 25 گرم در کیلوگرم قارچ در شوری 8 دسی­زیمنس بر متر توانست میزان سدیم را در ژنوتیپ OPRC-122 به­ترتیب 71/29 و 50/35 درصد نسبت به شاهد کاهش دهد. کاربرد 25 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا در شوری 12 دسی­زیمنس بر متر در ژنوتیپ OPRC-125 میزان پتاسیم برگ را 61/12 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. به­طور کلی، به نظر می­رسد که از میان سه ژنوتیپ مورد بررسی، ژنوتیپ OPRC-122 مقاومت بیشتری به تنش نشان داده و تیمارهای قارچی در هر سه ژنوتیپ بهتر از شاهد توانستند تحمل­به شوری گیاه را افزایش دهند.


 
متن کامل [PDF 494 kb]   (15 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1398/7/23 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1399/8/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb