جلد 10، شماره 42 - ( جلد 10 شماره 42- خرداد و تیر 1400 )                   جلد 10 شماره 42 صفحات 160-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

salimi A, Arshi A, chavoushi M. The effects of Gallic acid on broomrape and antioxidant enzyme activity in tomato (Lycopersicum esculentum). Plant Process and Function 2021; 10 (42) :147-160
سلیمی اعظم، عرشی اسرین، چاوشی مریم. بررسی اثر گالیک اسید بر رشد گل جالیز و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در گیاه گوجه‌فرنگی (Lycopersicum esculentum). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (42) :147-160

1- دانشگاه خوارزمی ، salimi@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی

گل جالیز علف هرز انگلی است که باعث کاهش رشد و عملکرد بسیاری از گیاهان زراعی ازجمله گوجه‌فرنگی می‌شود. هدف از این پژوهش، ایجاد ممانعت در برقراری ارتباط بین میزبان و انگل توسط ترکیبات بازدارنده مانند گالیک اسید می‌باشد. در پژوهش حاضر گالیک اسید در 3 غلظت 0،1 و 3 میلی‌مولار و در سه دوره زمانی 20، 25 و 30 روز پس از کاشت نشاء گوجه‌فرنگی در خاک حاوی بذور گل جالیز به ریشه گیاه اعمال گردید. آزمایش در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش نشان داد که گالیک اسید 3 میلی‌مولار در 25 و 30 روز پس از کاشت باعث کاهش رشد گل جالیز شده است. گالیک اسید (1 میلی مولار) باعث افزایش معنی‌دار پروتئین برگ و کاهش معنی‌دار پروتئین ریشه گردید. در 25 روز پس از کاشت، گالیک اسید (1 میلی مولار) باعث افزایش معنی‌دار فعالیت آنزیم کاتالاز برگ شده و فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه را کاهش معنی‌داری داده است. در 30 روز پس از کاشت، غلظت 3 میلی مولار گالیک اسید باعث افزایش معنی‌دار فعالیت آسکوربات پراکسیداز برگ و ریشه آنزیم آسکوربات پراکسیداز شده است. غلظت 3 میلی‌مولار گالیک اسید باعث افزایش معنی‌دار محتوای فنل و آنتوسیانین برگ شده است. به نظر می‌رسد، گالیک اسید به‌عنوان یک ترکیب فنلی مهم، جوانه‌زنی و یا اتصالات جوان گل جالیز به گیاه میزبان را کنترل می‌کنند و در بازدارندگی رشد گل جالیز نقش مؤثری داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1398/7/20 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/4/21