جلد 9، شماره 39 - ( جلد 9 شماره 39- آذر و دی 1399 )                   جلد 9 شماره 39 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmani V, Movahhedi Dehnavi M, Yadavi A, Balouchi H, Hamidian M. Physiological responses of Black cumin (Nigella sativa L.) to calcium silicate under drought and salinity stresses with iso-osmotic potential. Plant Process and Function 2020; 9 (39) :77-90
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1303-fa.html
رحمانی وحیده، موحدی دهنوی محسن، یدوی علیرضا، بلوچی حمیدرضا، حمیدیان محمد. پاسخ‌های فیزیولوژیک سیاهدانه Nigella sativa L.)) به سیلیکات کلسیم تحت تنش‌های شوری و خشکی با پتانسیل اسمزی برابر. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :77-90

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1303-fa.html


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج ، Movahhedi1354@yu.ac.ir
چکیده:   (1950 مشاهده)
به منظور بررسی پاسخ‌های فیزیولوژیک سیاهدانه به سیلیکات کلسیم تحت تنش شوری و خشکی با پتانسیل اسمزی برابر، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج در سال 1397 اجرا شد. فاکتور اول شامل هفت سطح (تنش شوری و خشکی با پتانسیل اسمزی برابر 4/2-، 9/4-  و 4/7- بار و تیمار شاهد) بود که در محلول هوگلند اعمال شد. فاکتور دوم شامل سیلیکات کلسیم در دو سطح صفر (شاهد) و 1 میلی‌مولار بود. شوری با استفاده از کلرید سدیم (NaCl ) و خشکی با پلی اتیلن گلیکول 6000 اعمال شد. نتایج نشان داد در هر دو سطح سیلیکات کلسیم، تنش شوری و خشکی سبب افزایش فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز، میزان  مالون دی آلدهید و میزان پرولین و قندهای محلول برگ همچین سبب کاهش محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل برگ گردید. کاربرد سیلیکات کلسیم موجب تخفیف اثر تنش‌های شوری و خشکی شد، بطوریکه افزایش فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز، میزان کلروفیل، میزان پرولین و قند محلول و کاهش میزان مالون دی آلدهید برگ را در پی داشت. در شرایط خشکی نسبت به شوری با پتانسیل اسمزی برابر محتوای آب نسبی کمتر، ولی محتوای پرولین، قندهای محلول، میزان مالوندی آلدهید و فعالیت آنزیم کاتالاز  بیشتر بود که نشان می‌دهد حسایت سیاهدانه از نظر صفات فیزیولوژیک به خشکی بیشتر از شوری می‌باشد.
 
متن کامل [PDF 668 kb]   (918 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش خشكي
دریافت: 1398/6/14 | پذیرش: 1399/4/24 | انتشار: 1399/10/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb