farhoudi R, KHYAMIM S. Evaluation of Iranian sugar beet commercial varieties under salinity stress in germination and establishment growth stages. Plant Process and Function 2020; 9 (36) :397-412
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1263-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی ، rfarhoudi@gmail.com
2- وزارت کشاورزی
چکیده: (1974 مشاهده)
با توجه به افزایش سطح اراضی شور در ایران و جهان، تولید ارقام تجاری گیاهان زراعی متحمل به این تنش دارای اهمیت به سزایی خواهد بود. لذا این پژوهش به منظور بررسی واکنش جوانهزنی، رشد گیاهچه و مکانیسمهای احتمالی تحمل ارقام تجاری ایرانی چغندرقند تحت تنش شوری در قالب دو آزمایش جداگانه در سال 1395 انجام شد. به منظور بررسی صفات جوانه زنی ارقام شریف، پایا، شکوفا و آریا در سطوح تنش صفر، چهار، هشت، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مقایسه شدند. همچنین این ارقام در آزمایش مشابه ولی بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سطوح تنش شوری صفر، چهار، هشت و 12 دسی زیمنس بر متر در گلخانه از نظر صفات فیزیولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. ارقام شریف و پایا در سطوح شوری 12 و 16 دسی زیمنس بر متر به ترتیب از شرایط جوانهزنی مناسبتری از نظر درصد جوانهزنی و طول دوره لازم برای جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه در مقایسه با ارقام شکوفا و آریا برخوردار بودند. به طوری که درصد جوانهزنی ارقام مذکور در هدایت الکتریکی 16 دسیزیمنس بر متر به ترتیب حدود 70، 60، 50 و 50 درصد بود. همچنین ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری از فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان، غلظت کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ بیشتری در مقایسه با ارقام آریا و شکوفا برخوردار بودند که منجر به بیشتر بودن وزن گیاهچه و پایداری تعداد گیاهچه ارقام شریف و پایا در شرایط تنش شوری در گلخانه شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1398/3/9 | پذیرش: 1398/9/10 | انتشار: 1399/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول