جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 208-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Souri Z, Karimi N. The effect of arsenic and sodium nitroprusside on the physiological responses and antioxidant enzymes activity of Isatis cappadocica. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :187-208
سوری زهرا، کریمی ناصر. بررسی اثر آرسنیک و سدیم نیتروپروساید بر پاسخ های فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی گیاه Isatis cappadocica. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :187-208

1- دانشگاه رازی، کرمانشاه گروه زیست شناسی، دانشکده‌ی علوم،
2- گروه زیست شناسی، دانشکده‌ی علوم، ، nkarimi@razi.ac.ir

تنش آرسنیک از طریق ایجاد تنش اکسیداتیو ، سبب بروز علائم سمیتی (کاهش رشد و محتوی کلروفیل) در گیاهان می­گردد. نیتریک اکساید (NO) به واسطه­ی القای سیستم آنتی اکسیدانی، نقش مؤثری را در کاهش تنش اکسیداتیو بر عهده دارد. در این تحقیق نقش سدیم نیتروپروساید (SNP) به عنوان آزاد کننده­ی NO، بر پاسخ­های گیاه I. cappadocica در سطوح بالای آرسنیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش آرسنیک باعث ایجاد تنش اکسیداتیو و در نتیجه کاهش رشد می­شود، در حالی­که  SNP باعث کاهش این اثرات مهاری می­گردد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدان در تیمار 1000 میکرومولار آرسنیک و در حضور SNP مشاهده گردید. این نتایج نشان می­دهد که کاربرد SNP به عنوان فعال کننده­ی آنزیم­های آنتی اکسیدان توانسته نقش جبرانی در برابر تنش آرسنیک ایفا کند و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه را در برابر شرایط تنش افزایش دهد. از سوی دیگر در تیمار 1500 میکرومولار میزان فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون ردوکتاز (GR) با کاهش مواجه شدند، که این کاهش می­تواند بیانگر این مطلب باشد که در تیمار 1500 میکرومولار، مقابله با تنش اکسیداتیو خارج از توان گیاه بوده و مکانیسم­های دفاع آنزیمی گیاه در مقابل تنش اکسیداتیو موثر نبوده است. برخلاف سایر آنزیم­ها، فعالیت آنزیم گلوتاتیون اس ترانسفراز (GST) در غلظت­های بالای آرسنیک، نه تنها با کاهش مواجه نشد، بلکه افزایش نیز یافت. این مسأله بیانگر این مطلب است که احتمالاً فعالیت آنزیم GST از اهمیت بالایی در کاهش سمیت سطوح بالای آرسنیک برخوردار است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1397/11/7 | پذیرش: 1398/5/11 | انتشار: 1400/2/6