جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 38-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

kohsari S, bagherieh najjar M B, sadeghipour H, kohan baghkheirati E. Morphological and biochemical characteristics of dreb2a mutant plant grown under normal conditions. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :23-38
کهساری سمیه، باقریه نجار محمد باقر، صادقی پور حمیدرضا، کهن باغخیراتی عیسی. ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه جهش‌یافته dreb2a در مقایسه با dreb1a در شرایط طبیعی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :23-38

1- دانشگاه گلستان
2- دانشگاه گلستان ، m.b.bagherieh@gmail.com
3- دانشگاه حکیم سبزواری
فاکتورهای رونویسی DREB یکی از بزرگترین خانواده‌های فاکتورهای رونویسی در گیاهان هستند که تصور می‌شود عملکردهای تنظیمی مهمی در تحمل به تنش محیطی ایفا می‌کنند، ولی اطلاعات کاملی در مورد نقش آن‌ها در کنترل ویژگی‌های مورفولوژیکی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان رشد یافته تحت شرایط طبیعی وجود ندارد. در این مطالعه، برخی ویژگی‌های فنوتیپی گیاهان آرابیدوپسیس جهش‌یافته dreb2a و dreb1a در مقایسه با گیاه وحشی، تحت شرایط رشدی طبیعی مقایسه شد. بیشتر ویژگی‌های اندازه‌گیری شده در گیاهان جهش یافته dreb2a و dreb1a مشابه هم و متفاوت با گیاه وحشی بود. ظهور ریشه‌چه و لپه‌ها در هر دو لاین جهش‌یافته سریع‌تر از لاین وحشی مشاهده شد، اما جوانه گلزا (bolting) با تاخیر تشکیل شد. شاخه‌های جانبی تشکیل‌شده روی گلاذین در لاین‌های جهش‌یافته %25 کمتر از لاین وحشی ولی شاخه‌های جانبی کنار گلاذین 20% بیشتر از گیاه وحشی بود. هر دو لاین جهش‌یافته در مقایسه با لاین وحشی در تعداد کل خورجین در گیاه (حدود %10)، تعداد کل بذر به ازای هر گیاه (حدود %40) و وزن کل بذر در گیاه (حدود %13) افزایش نشان دادند، درحالیکه محتوای پروتئین محلول بذر و نسبت کروسیفرین/ناپین در دو لاین جهش‌یافته نسبت به لاین وحشی کمتر بود. قابل توجه اینکه، در ‌دانهال 14 روزه و برگ‌های گیاه در مرحله زایشی، در دو لاین جهش‌یافته در مقایسه با لاین وحشی، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز به‌طور متوسط %35 و پراکسید هیدروژن بطور متوسط %70 بیشتر بود. این داده‌ها نشان می‌دهد که تغییر بیان ژن‌های مورد مطالعه، در کنترل ویژگی‌های مورفولوژیکی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان رشد یافته تحت شرایط طبیعی نقش اساسی ایفا می‌کنند و مطالعه مراحل آبشاری انتقال سیگنال مدیریت شده توسط فاکتورهای رونویسی خانواده DREB می‌تواند راهگشای درک عمیق‌تری از مکانیسم پاسخ این گیاهان به تنش‌های متنوع محیطی باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1397/10/25 | پذیرش: 1398/2/28 | انتشار: 1399/2/16