جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 301-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amiri M, Zali S H, Tayyebi M, Heydari Q, Farmani J. The effect of some environmental factors on the quantity and quality of Silymarin and seed oil of Silybum marianum L.. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :289-301
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1185-fa.html
امیری محدثه، زالی سید حسن، طیبی مهدی، حیدری قدرت اله، فرمانی جمشید. تأثیر برخی عوامل محیطی بر کمّیت و کیفیت سیلیمارین و روغن بذر گیاه ماریتیغال (Silybum marianum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :289-301

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1185-fa.html


1- دانشگاه صنعتی اصفهان ، mohaddeseh.amiri@na.iut.ac.ir
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (2362 مشاهده)
در این مطالعه درصد روغن و ترکیب اسید چرب بذور ماریتیغال در رویشگاه­­های غرب مازندران در ارتفاعات و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک بررسی شد. پس از شناسایی توده­های ماریتیغال در طبقات ارتفاعی، بذور در هر رویشگاه در طول نوار 100 متری به فواصل 30 متر از سه نقطه بصورت تصادفی-سیستماتیک نمونه­ برداری شدند. جهت بررسی خصوصیات خاک و ارتباط­ شان با کمّیت و کیفیت اسیدهای چرب و روغن، در هر سایت سه پلات انداخته شد و به تعداد نمونه ­های گیاهی، 18 نمونه خاک از عمق 30 سانتیمتری و اطراف ریشه گیاه برداشت شد. برای تعیین محتوای روغن از حلال هگزان و دستگاه سوکسله، شناسایی اسیدهای چرب از دستگاه GC/MS و استخراج سیلیمارین از متانول و حمام التراسونیک استفاده شد. طبق نتایج، بر خلاف سیلیمارین، رویشگاه اثر معنی ­داری بر درصد روغن نداشت، بیشترین روغن و سیلیمارین نیز به ترتیب از مناطق جلگه ­ای و کوهستانی بدست آمدند. با توجه به تأثیر معنی ­دار رویشگاه بر کیفیت روغن، از بین ترکیبات روغن، اسید اولئیک و از خصوصیات خاک، مواد آلی و کربنات ­کلسیم پاسخ معکوس معنی­ داری به رویشگاه نشان دادند. شن، پتاسیم، فسفر و نیتروژن با درصد روغن رابطه منفی معنی­ داری داشتند. ارتفاع با اسید مارگاریک و اسید لینولئیک رابطه مثبت اما با اسید اولئیک رابطه منفی داشت. میزان شن و عناصر فسفر و نیتروژن خاک با اسید پالمیتیک ارتباط مثبت داشتند. از آنجایی­که بارزترین اسیدهای چرب بذر، اسیدهای اولئیک و لینولئیک بودند، روغن ماریتیغال از روغن­ های اولئیک-لینولئیک با کیفیت تغذیه ­ای بالا می­ باشد، لذا کشت آن گزینه ­ای جهت تولید روغن خوراکی و کاهش وابستگی به سایر کشورها می­ باشد.
 
متن کامل [PDF 398 kb]   (1117 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1397/10/16 | پذیرش: 1398/4/26 | انتشار: 1399/2/20

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb