ghasemian A, barzegari Z, raeesi sadati S Y, Asadi A. Investigation of the nano –chelated potassium effects on the amount of soluble sugar, proline, total protein and activity of some antioxidant enzymes in wheat (Triticum aestivum L.) under water stress. Plant Process and Function 2020; 9 (36) :49-62
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1163-fa.html
قاسمیان علیرضا، برزگری زهرا، رئیسی ساداتی سیده یلدا، اسدی اسداله. بررسی اثرات نانوکلات پتاسیم بر میزان قند محلول، پرولین، پروتئین کل و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدان در گندم(Triticum aestivum L.) تحت تنش کمآبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (36) :49-62
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1163-fa.html
1- دانشگاه محقق اردبیلی ، a_ghasemian@uma.ac.ir
2- دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (2266 مشاهده)
کمآبی بهعنوان یکی از عوامل محدود کننده رشد و تولید محصولات زراعی در ایران شناخته شده است. عنصر پتاسیم نقش بسزایی در فعالیتهای حیاتی گیاه داشته و اثرات مخرب ناشی از تنش کمآبی را مهار میکند. استفاده از نانوکودها بهمنظور کنترل دقیق آزادسازی عناصرغذایی میتواند گامی موثر در جهت دستیابی به کشاورزی پایدار و سازگار با محیط زیست باشد. هدف از این مطالعه بررسی صفات فیزیولوژیک تحت تأثیر نانوکلات پتاسیم بر میزان تحمل به کمآبی در گندم است. بدین منظور آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی در سال 94-95 با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول تنش کمآبی در سه سطح پتانسیل اسمزی 8-،4-،0 بار، عامل دوم شامل دو رقم Rasad و Gascogne و عامل سوم شامل نانوکلات پتاسیم با غلظتهای 0،35،65 میلیگرم بر لیتر بود. اعمال تنش در مرحلهی 3 تا 5 برگی صورت گرفت. اولین نمونهبرداری 5 روز بعد از اعمال تنش کمآبی توسط پلیاتیلن گلیکول 6000 و محلولپاشی نانوکلات پتاسیم روی برگ انجام گرفت. نتایج نشان داد که تنش موجب افزایش فعالیت آنزیم¬های کاتالاز، پراکسیداز، پلیفنل اکسیداز و آسکوربات پراکسیداز و متابولیتهایی از جمله قندهای محلول، پرولین و پروتئین کل گردید. رقم کاسکوژن در اکثر صفات اندازهگیری شده در مقایسه با رقم رصد، تغییرات معنیداری از خود نشان داد، در نتیجه این رقم نسبت به تنش کمآبی متحمل میباشد. بطور کلی کاربرد غلظت 65 میلیگرم بر لیتر نانو کلات پتاسیم موجب کاهش تأثیرات تنش بر صفات مورد اندازهگیری شده و در برخی موارد موجب افزایش سازوکارهای دفاعی گیاه در مقابله با تأثیرات مخرب تنش مانند افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و متابولیتهای سازگاری گیاه میگردد. در بین غلظتهای مورد استفاده از تاتوکلات مصرف 65 میلیگرم بر لیتر بیشترین تاثیر را در سظح تنش 8- بار داشته و از نظر تاثیر گذاری میتواند برای کشاورزان قابل توصیه باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1397/9/19 | پذیرش: 1398/6/27 | انتشار: 1399/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول