جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 248-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

jafari F, Panahandeh J, Motallebi azar A, torabi giglou M. The Effect of Osmotic and Temperature Stresses on the Some Physiological Traits and Nutrients Uptake in Different Potato Genotypes during in vitro culture. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :229-248
جعفری فرنوش، پناهنده جابر، مطلبی آذر علیرضا، ترابی گیگلو موسی. تأثیر تنش اسمزی و دمایی بر برخی صفات فیزیولوژیک و جذب عناصر غذایی ژنوتیپ‌های سیب‌زمینی در کشت درون شیشه‌ای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :229-248

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز ، panahandeh@tabrizu.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (1921 مشاهده)
این پژوهش به­منظور مطالعه برخی صفات فیزیولوژیک و تغییرات جذب عناصر غذایی گیاهچه­های سیب­زمینی در کشت درون شیشه­ای تحت تنش­های اسمزی و دمایی، این پژوهش به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. عامل اول تنش اسمزی اعمال­شده توسط پلی­اتیلن گلیکول 6000 در چهار سطح شاهد، 5/0-، 1- و 5/1- مگا­پاسکال و عامل دوم تنش دمایی در سه سطح 15، 25 و 35 درجه سانتی­گراد روی گیاهچه­های سه کلون امید­بخش (143، 301 و 306) و دو رقم تجاری سیب­زمینی (مارفونا و پیکاسو) در محیط­کشت MS اعمال شدند. هشت هفته پس از اعمال تنش وزن تر و خشک، تعداد برگ، مقدار عناصر فسفر، پتاسیم، کلسیم و سدیم اندازه­گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده عامل­ها و همچنین برهمکنش آنها در سطح یک درصد روی صفات معنی­ دار بودند. مقایسه میانگین ­ها نشان دادند تنش موجب کاهش وزن تر و خشک، تعداد برگ، مقدار جذب فسفر، کلسیم و پتاسیم، اما افزایش جذب سدیم شده است. بر­اساس نتایج به­ دست آمده بیشترین مقدار وزن­های تر و خشک و تعداد برگ در شرایط عدم­تنش دمایی (25 درجه سانتی­گراد) مشاهده گردید. از طرف دیگر، با افزایش دما از 15 به 35 درجه سانتی­گراد میزان جذب فسفر و سدیم افزایش پیدا کرد و مقدار جدب پتاسیم و کلسیم در 25 درجه سانتی­گراد (عدم­تنش دمایی) بیشتر بود.
دریافت: 1397/7/29 | پذیرش: 1397/11/13 | انتشار: 1399/2/22