جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 152-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefzadeh Najafabadi M, Ehsanzadeh P. Effect of salicylic acid on photosynthetic pigments content, antioxidant enzyme activity and yield components of three sesame genotypes under different irrigation regimes. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :137-152
یوسف زاده نجف ابادی مریم، احسان زاده پرویز. بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر رنگ‌‌دانه‌های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌‌اکسیدان و اجزای عملکرد سه ژنوتیپ کنجد تحت شرایط مختلف رطوبتی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :137-152

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، ehsanzadehp@gmail.com

تنش خشکی یکی از مهم‌ترین تنش­های غیر­زیستی است که اثرات زیان­باری بر تولید محصولات زراعی ازجمله گیاهان دانه روغنی دارد. سالیسیلیک اسید یک تنظیم­‌کننده رشد گیاهی است و نقش مهمی در مقاومت گیاهان در برابر تنش­های محیطی ازجمله تنش خشکی دارد. بر این اساس آزمایش گلدانی به­‌منظور بررسی اثر محلول­پاشی سالیسیلیک اسید (صفر و 6/0 میلی­مولار) روی سه ژنوتیپ کنجد (یکتا، شیراز و ناز­تک­شاخه) در سه سطح آبیاری (آبیاری پس از 60، 70 و 80 درصد تخلیه رطوبت قابل ‌استفاده خاک) در گلخانه دانشگاه صنعتی اصفهان به­‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که غلظت کلروفیل­های a، b و کل، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه و وزن دانه در بوته در گیاهان کنجد تنش­دیده در سطح آبیاری پس از 80 درصد تخلیه رطوبت قابل‌ استفاده خاک به­ترتیب 12، 14، 12، 41، 34، 13 و 32 درصد نسبت به شاهد آبیاری (آبیاری پس از 60 درصد تخلیه رطوبت قابل ‌استفاده خاک) کاهش یافتند، در حالیکه فعالیت ویژه آنزیم­های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز و غلظت کاروتنوئید­ها به­ترتیب 37، 72، 150 و 57 درصد نسبت به شاهد آبیاری افزایش پیدا کردند. محلول‌­پاشی 6/0 میلی­مولار سالیسیلیک اسید صفت­های اندازه­گیری­شده در این آزمایش را در شرایط شاهد آبیاری و سطوح مختلف تنش خشکی به­طور معنی­داری بهبود بخشید به طوریکه با کاربرد سالیسیلیک اسید صفت­های تعدادکپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه و وزن دانه در بوته به­ترتیب 17، 35، 10 و 6 درصد نسبت به شاهد سالیسیلیک اسید (صفر میلی­مولار سالیسیلیک اسید) افزایش یافتند. در مجموع با تشدید تنش خشکی (آبیاری پس از 70 و 80 درصد تخلیه رطوبت قابل ‌استفاده خاک) در مقایسه با شاهد آبیاری صفت­های اندازه­‌گیری­شده در ژنوتیپ­های یکتا و شیراز نسبت به ژنوتیپ ناز­تک­شاخه کاهش کمتری داشتند.

دریافت: 1397/4/24 | پذیرش: 1397/9/28 | انتشار: 1399/2/22