جلد 9، شماره 36 - ( جلد 9 شماره 36- خرداد و تیر 1399 )                   جلد 9 شماره 36 صفحات 33-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mastalizadeh B, khajoei-Nejad G, Moradi R. Assessing physico-chemical properties of potato as affected by different irrigation methods. j.plant proc. func.. 2020; 9 (36) :33-48
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1076-fa.html
مستعلی زاده باقر، خواجویی نژاد غلامرضا، مرادی روح اله. بررسی خواص فیزیکوشیمیایی ارقام مختلف غده سیب‌زمینی تحت تأثیر روش‌های مختلف آبیاری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (36) :33-48

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1076-fa.html


1- گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- استادیار گروه مهندسی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، roholla18@gmail.com
چکیده:   (176 مشاهده)
به‏منظور بررسی تاثیر روش‏های مختلف آبیاری بر عملکرد و برخی خصوصیات بیوشمیایی و فیزیکی گیاه سیب‏زمینی آزمایشی به‏صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل 3 روش آبیاری (کرتی (شیاری)، بارانی و قطره‏ای) و فاکتور فرعی شامل چهار رقم سیب‏زمینی (رقم رایج بردسیر (مارفونا)، سانته، آگریا و بانبا) بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میزان عملکرد غده در آبیاری غرقابی (98/36 تن در هکتار) به‏طور معنی‏داری بالاتر از دو روش دیگر است. میزان عملکرد غده در ارقام سانته، رایج بردسیر، بانبا و آگریا به ترتیب 84/34، 91/28، 14/26، 57/21 تن در هکتار مشاهده شد. درصد ماده خشک غده تحت تاثیر آبیاری قرار نگرفت، اما در رقم رایج بردسیر (89/22) به‏طور معنی‏داری بیشتر از دیگر ارقام بود. میزان ویتامین C غده روندی مشابه با عملکرد غده داشت، به‏طوری که در روش آبیاری شیاری (41/2 میلی‏گرم بر گرم وزن تر غده) و رقم رایج بردسیر (48/2 میلی‏گرم بر گرم وزن تر غده) بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. اما محتوای پتاسیم روندی معکوس عملکرد غده را نشان داد. میزان سختی بافت غده در آبیاری بارانی و قطره‏ای به‏طور معنی‏داری بیشتر از آبیاری شیاری بود و در بین ارقام مورد مطالعه، رقم رایج بردسیر سخت‏ترین بافت غده داشت. به‏علاوه میزان نشاسته، قند، پروتئین و پیوستگی بافت سیب‏زمینی تحت تأثیر برهمکنش روش آبیاری و رقم قرار گرفتند. این شاخص‏ها نیز روندی متفاوت از عملکرد غده را دارند، به‏طوری که بیشترین محتوای قند (5/9 میلی‏گرم بر گرم وزن تر غده) و پروتئین (2/26 میلی‏گرم بر گرم وزن تر غده) غده برای رقم بردسیر در آبیاری بارانی بدست آمد. رقم بردسیر در آبیاری قطره‏ای نیز بیشترین میزان نشاسته (3/16 درصد) غده را نشان داد. به‏طور کلی، در مناطقی با بافت خاک لومی-رسی-شنی، استفاده از آبیاری قطره‏ای به‏صورت یک نوار در وسط پشته و همچنین بارانی جهت نیل به بالاترین شاخص‏های کیفی سیب‏زمینی مناسب است، در حالی‏که آبیاری غرقابی منجر به تولید بیشترین عملکرد غده و ویتامین C می‏شود.
واژه‌های کلیدی: پروتئین، سختی، قند، نشاسته، ویتامین C
متن کامل [PDF 525 kb]   (24 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1397/3/23 | پذیرش: 1398/6/4 | انتشار: 1399/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb