جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 338-325 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shafiee H, Haghighi M, Farhadi A, Ehtemam M H. The effect of salinity on physiological, biochemical and anatomical characteristics of different varieties of melon. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :325-338
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1060-fa.html
شفیعی هاجر، حقیقی مریم، فرهادی علی، اهتمام محمدحسین. تأثیر شوری بر تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، آناتومی برگ، عملکرد و خصوصیات کیفی توده‌های مختلف خربزه (Cucumis melo L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :325-338

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1060-fa.html


1- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
3- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
4- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (2236 مشاهده)
به‌منظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومی و همچنین رشد و عملکرد توده­های مختلف خربزه، آزمایشی در قالب اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار روی سه توده متحمل (آناناسی)، نیمه­متحمل (سبز اصفهان) و حساس به شوری (گنگی) در دو سطح شوری سدیم کلرید (صفر و 8 دسی­زیمنس بر متر) شوری متداول چاه‌های منطقه در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی اصفهان در سال زراعی 95-96 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزن ‌تر و خشک اندام هوایی در تمام توده‌ها کاهش یافت. وزن ‌تر و خشک گوشت، پوست و بذر، تعداد و وزن متوسط میوه در توده‌های حساس و نیمه­متحمل کاهش نشان داد. عملکرد میوه در تمام توده‌ها کاهش یافت. کاهش سطح برگ در توده حساس و طول بوته و میوه در توده نیمه­متحمل مشاهده شد. سفتی میوه در کلیه توده‌ها و اسیدیته میوه در توده نیمه­متحمل و حساس کاهش یافت، در حالی ‌که مواد جامد محلول (TSS) در این توده‌ها افزایش نشان داد. میزان فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای و دی‌­اکسید کربن زیر روزنه‌ای در توده حساس بیشترین میزان کاهش را نشان دادند در حالی ‌که تعرق در این توده افزایش نشان داد و پتانسیل آب برگ منفی‌تر شد. بیشترین میزان پرولین، فنل کل و ظرفیت آنتی­‌اکسیدانی در توده متحمل مشاهده شد. ضخامت اپیدرم فوقانی در توده حساس با اعمال شوری افزایش یافت و در اپیدرم تحتانی تأثیر معنی‌­داری نداشت. به­‌طور کلی نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری شاخص‌های رشدی، پارامترهای فتوسنتزی و خصوصیات کمی و کیفی میوه کاهش یافت و این میزان کاهش در توده مقاوم آناناسی کمتر و در توده حساس گنگی بیشتر بود و احتمالاً از طریق تغییر در پارامترهای بیوشیمیایی مقاومت به تنش نظیر آنتی­‌اکسیدان و فنل نتوانسته مقاومت ایجاد کند بلکه از طریق تنظیمات آبی گیاه نظیر تعرق و پتانسیل آب و همچنین مواد جامد محلول (TSS) به کارایی بهتری از مقاومت رسید.
واژه‌های کلیدی: پرولین، خربزه، شوری، فنل، میوه
متن کامل [PDF 762 kb]   (1080 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/2/24 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1399/2/22

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb