جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 206-193 | برگشت به فهرست نسخه ها

yarmohammadi A, khoramivafa M, jalali honarmand S. Interaction of ZnO Nanoparticle with Humic acid on Germination of Rapeseed (Brassica napus L.). Plant Process and Function 2020; 9 (35) :193-206
یارمحمدی افسانه، خرمی وفا محمود، جلالی هنرمند سعید. برهمکنش نانو ذره اکسید روی و اسید هیومیک بر جوانه‌زنی بذر گیاه کلزا (Brassica napus L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :193-206

1- دانشگاه رازی کرمانشاه
2- دانشگاه رازی کرمانشاه ، khoramivafa@razi.ac.ir

اسید هیومیک با اتصال به سموم زیستی مختلف می­تواند سمیت و تحرک آن‌­ها را در محیط­های مختلف تغییر دهد؛ بنابراین اثر متقابل نانو ذرات و اسید هیومیک از دیدگاه زیست ‌محیطی به ‌طور خاص مورد توجه است. هدف از این پژوهش بررسی اثر سمیت نانو ذره اکسید روی بر گیاه کلزا در مرحله جوانه‌زنی، و همچنین بررسی اثرات اسید هیومیک بر کاهش سمیت این نانوذره در محیط آزمایشگاه بود. آزمایش با ۹ غلظت نانو ذرات اکسید روی شامل۰، ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۲۵۰، ۱۵۰۰، ۱۷۵۰، ۲۰۰۰ میلی‌گرم در لیتر و اسید هیومیک در ۲ غلظت ۰، ۱۰۰ میلی‌گرم در لیتر، در ۳ تکرار به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی، میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت در حالی که میزان پروتئین روندی کاهشی را نشان داد، و کاربرد اسید هیومیک باعث کاهش اثرات سمیت ناشی از نانو ذره اکسید روی شد. با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی، شاخص‌های جوانه‌زنی (درصد نهایی جوانه‌زنی، انرژی جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی و شاخص بنیه بذر) کاهش یافت. با این‌حال تیمار با اسید هیومیک باعث افزایش شاخص‌های جوانه‌زنی و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدان در گیاه شد و با محافظت گیاه در برابر سمیت نانو ذرات اکسید روی، باعث کاهش خسارت­های ناشی از سمیت آن گردید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1397/2/22 | پذیرش: 1397/8/5 | انتشار: 1399/2/20