Salimi M, Madah hosseini S, Azari A, Mohamadi Mirik A A. Effect of cold stress on some physiological characteristics and antioxidant systems in (Linum usitatissimum L.) genotypes at seedling stage. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :449-462
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1046-fa.html
سلیمی معظمه، مداح حسینی شهاب، آذری آرمان، محمدی میریک علی اکبر. اثر تنش سرما بر برخی صفات فیزیولوژیکی و سیستمهای آنتیاکسیدانی بزرک (Linum usitatissimum L.) در مرحله گیاهچهای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :449-462
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1046-fa.html
1- گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان
2- گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان ، shahab.mhoseini@vru.ac.ir
چکیده: (2182 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر تنش سرما بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک سه ژنوتیپ برگزیده بزرک، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در چارچوب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در اتاقک رشد دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر رفسنجان اجرا شد. عامل اول سرما در سه سطح (25 ، صفر و 5/2- درجه سلسیوس) و عامل دوم ژنوتیپ در سه سطح شامل سه ژنوتیپ به نامهای MAR778b،CYP706 وIND1257 بود. این سه ژنوتیپ براساس نتایج یک پیشآزمایش بهترتیب متحمل، نیمهمتحمل و حساس به سرما بودند. نتایج نشان داد با کاهش دما از 25 به صفر درجه سلسیوس تغییر معنیداری در هیچ یک از صفتهای مورد بررسی دیده نشد اما با کاهش دما از صفر به 5/2- درجه محتوای قندهای محلول، پرولین و مالون دیآلدهید برگ ژنوتیپ حساس به سرما (IND1257) بسیار بیشتر از دو ژنوتیپ دیگر افزایش و محتوای کلروفیل (a+b) بسیار کمتر افزایش یافت. همچنین محتوای کاروتنوئیدهای برگ ژنوتیپ مقاوم ( MAR778b) در دمای 5/2- درجه بطور معنیداری کمتر از دمای شاهد (25 درجه سلسیوس) بود اما در دو ژنوتیپ دیگر تفاوتی با شاهد نداشت. در نهایت اینکه فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز با کاهش دما از شاهد به صفر و 5/2- درجه بطور معنیداری کاهش یافت اما فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز در ژنوتیپ مقاوم به سرما (MAR778b ) در دمای 5/2- درجه بطور معنیداری بیش از دمای صفر و 25 درجه سلسیوس بود. نتایج آزمون همبستگی رابطه معکوس و معنیدار فعالیت این آنزیم را با شاخص حساسیت به تنش نشان داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش دما دریافت: 1397/2/6 | پذیرش: 1397/10/22 | انتشار: 1399/2/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول