Sagali T, imani A, amiri M E A H R A M, rezaie H, momenpour A. An investigating of the changes of enzymatic and antioxidant activity in almond cultivar Shahrood 12 on some of the Prunus rootstocks in comparison with the rootstocks under salinity stress. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :123-136
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1043-fa.html
سقلی طاهر، ایمانی علی، امیری محمد اسماعیل، رضایی حامد، مومن پور علی. بررسی روند رشد و تغییرات فعالیت آنزیمی و آنتیاکسیدانی در بادام رقم شاهرود 12 روی برخی از پایههای پرونوس در مقایسه با خود پایهها تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :123-136
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1043-fa.html
1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه زنجان، زنجان
2- پژوهشکده میوههای سردسیری و معتدله، مؤسسه تحقیقات باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، Imani_a45@yahoo.com, a.imani@areeo.ac.ir
3- سازمان تحقیقات خاک و آب، آموزش وترویج کشاورزی، کرج،
4- مرکزملی تحقیقات شوری،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،یزد
چکیده: (2510 مشاهده)
از اثرات مهم شوری در گیاهان میتوان به روند رشد و تغییرات فعالیت سیستم آنزیمی و آنتیاکسیدانی آنها اشاره نمود. در این تحقیق، اثر تنش شوری بر روند رشد و فعالیت سیستم آنزیمی و آنتیاکسیدانی بادام رقم شاهرود 12روی برخی پایههای پرونوس (بادام تلخ بذری، تترا، GF677 و GN15) و خود پایهها بدون پیوند (بادام تلخ بذری بهصورت دانهال، تترا، GF677 و GN15 هر سه بهصورت پایههای رویشی)، تحت تنش شوری در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور 8 ترکیب پایه و پنج سطح شوری آب آبیاری در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد سطوح مختلف شوری باعث کاهش معنیدار تعداد برگ در شاخه اصلی و همچنین جمع کل برگهای پایهها، قطر و ارتفاع پیوندک و وزن تر اندام هوایی شد. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانت کل در ترکیب پیوند بادام شاهرود 12 بر پایه GF677 در سطح شوری 8 دسیزیمنس بر متر به میزان 97/30 درصد مشاهده شد که اختلاف معنیداری با سایر ترکیبات پیوندی (پیوند بادام شاهرود 12 بر روی سایر پایهها) و پایههای مورد بررسی داشت. کمترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانتی کل هم در ترکیب پیوند بادام شاهرود 12 روی پایه تترا به میزان 01/10 درصد بهدست آمد. البته ظرفیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز در تمامی ترکیبات پیوندی (پیوند بادام شاهرود 12 بر روی سایر پایهها) و پایههای مطالعهشده، ابتدا با افزایش غلظت نمک افزایش و سپس با افزایش بیشتر سطح شوری، مقدار آنها کاهش یافت. در مجموع براساس نتایج ارائهشده می توان چنین نتیجهگیری نمود که در بین ترکیبات پیوندی و پایههای مورد بررسی، رقم شاهرود 12 پیوندشده روی پایه GF677 متحملترین ترکیب پیوندی به تنش شوری با وزن تر هوایی (5/163 گرم) و همان رقم پیوندشده روی پایه بادام بذری با وزن تر هوایی (7 /142 گرم)
حساسترین ترکیب پیوندی بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1397/2/3 | پذیرش: 1397/8/19 | انتشار: 1399/2/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول