Rahimi M, Safaei-Chaeikar S, Falakroo K. Investigation on the diversity and grouping of tea (Camellia sinensis L.) clones using cluster analysis. Plant Process and Function 2019; 8 (32) :407-417
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1036-fa.html
1- گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، داتشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران ، mehdi83ra@yahoo.com
2- پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران.
چکیده: (2453 مشاهده)
تنوع 18 کلون چای در قالب یک طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار در ایستگاه تحقیقات چای فشالم (رشت) در سال 1396 مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و زراعی مانند غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنوئید، قندهای احیاء، مقدار پروتئین کل، پرولین، عملکرد برگ چای و تعداد شاخساره اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنیداری در سطح یک درصد بین کلونهای چای برای همه صفات نشان داد. مقایسه میانگین کلونها نشان داد که کلونهای 100 و 399 بیشترین مقدار عملکرد برگ سبز و تعداد شاخساره را به خود اختصاص دادند و از لحاظ صفات پرولین و کلروفیلa در رتبه دوم بودند. کمترین ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی مربوط به صفات پروتیین کل (97/2 و 58/2) و بیشترین آن مربوط به پرولین (88/85 و 84/85) بود و بقیه صفات در این بین قرار داشتند. تجزیه خوشهای به روش وارد توانست 18 کلون مورد مطالعه را در سه گروه قرار دهد و درصد صحت گروهبندی کلونها با تجزیه تابع تشخیص صددرصد بود. میانگین صفات عملکرد برگ سبز و انواع کلروفیل در کلونهای کلاستر اول و صفات پرولین و پروتیین در کلونهای کلاستر سوم ارزش بالایی نشان دادند. کلونهای این دو گروه میتوانند در برنامهریزی پروژههای اصلاحی و تصمیمگیری برای انتخاب والدین مناسب در دورگهگیری برای افزایش عملکرد برگ چای و افزایش پرولین (که در تحمل به تنشها نقش دارد) مورد استفاده قرار گیرند. همچنین کلونهای 100 و 399 میانگین بالایی برای صفت عملکرد برگ سبز و رتبه دوم را برای صفت پرولین نشان دادند و بنابراین به عنوان کلونهای امیدبخش معرفی شدند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1397/1/17 | پذیرش: 1397/5/15 | انتشار: 1398/10/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول