جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 315-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamshiri M H, Kadkhoda H. The effect of foliar application of kaolin, phosphorus and potassium on photosynthesis of pistachio trees cv. “Kalle-Ghouchiˮ. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :303-315
شمشیری محمدحسین، کدخدا هدیه. تأثیر محلول‌پاشی کائولین، فسفر و پتاسیم بر فتوسنتز درختان پسته رقم کله‌قوچی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :303-315

1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر رفسنجان ، Shamshiri88@gmail.com
2- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر رفسنجان
در یک آزمایش باغی در سال 1395، اثرات کاربرد برگی کائولین، پتاسیم و فسفر و ترکیب‌های مختلف بر پارامترهای فتوسنتزی درختان 8 ساله‌ی پسته‌ رقم کله‌قوچی مورد آزمون قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل کائولین 5 درصد، فسفر در 2 غلظت (1و2 درصد)، پتاسیم در 2 غلظت (5/1 و 3 درصد)، کائولین 5 درصد + فسفر 1 درصد، کائولین 5 درصد + فسفر 2 درصد، کائولین 5 درصد + پتاسیم 5/1 درصد، کائولین 5 درصد + پتاسیم 3 درصد و شاهد ( محلول‌پاشی با آب مقطر) بودند. کاربرد برگی تیمارهای بالا در اوایل تیرماه، هم‌زمان با آغاز رشد جنین (حداکثر نیاز فتوسنتزی درخت) انجام شد. پارامترهای فتوسنتزی (نرخ فتوسنتز و تعرق، هدایت روزنه‌ای و غلظت CO2 زیرروزنه)، پارامترهای فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm و PI) و رنگیزه‌های فتوسنتزی (کلروفیلa، کلروفیلb، مجموع کلروفیل و مجموع کارتنوئیدها) در 5 مرحله اندازه‌گیری شدند ( مرحله‌ی اول یک روز پس از محلول‌پاشی و مراحل بعد هریک به فاصله یک هفته). نتایج نشان که هیچ‌یک از پارامترهای فتوسنتزی به‌جز غلظت دی‌اکسیدکربن زیرروزنه تحت تأثیر تیمارهای محلول‌پاشی قرار نگرفت در حالی که شاخص‌های فلورسانس کلروفیل تحت تأثیر تیمارهای کائولین بهبود یافت و غلظت رنگیزه‌های فتوسنتزی نیز تحت تأثیر اکثر تیمارهای آزمایش افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد که با  گذشت زمان نرخ فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنه‌ای افزایش و غلظت CO2 زیر روزنه کاسته شد. شاخص‌های فلورسانس کلروفیل و غلظت رنگیزه‌های فتوسنتزی نیز با گذشت زمان افزایش یافت. در مجموع تأثیر تیمارهای این آزمایش بر پارامترهای فتوسنتزی درختان پسته کمتر از حد مورد انتظار بود.

واژه‌های کلیدی: پتاسیم، پسته، فتوسنتز، فسفر، کائولین
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی