جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 190-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safaeiyan K, Asemaneh T. Investigation the effects of various molybdenum concentrations on growth and biochemical characteristics of Achillea millefolium L.. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 12
صفائیان خدیجه، آسمانه طهماسب. بررسی اثرات غلظت‌های مختلف مولیبدن بر رشد و برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی گیاه بومادران (Achillea millefolium L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :175-190

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، asemaneh@yu.ac.ir
گیاهان برای رشد و نمو خود به عناصر غذایی ضروری نیاز دارند. مدیریت تغذیه عناصر غذایی می­تواند بر تولید و کیفیت گیاهان دارویی و معطر، مؤثر باشد. مولیبدن، عنصری کم­مصرف است که نقش مهمی در سیستم­های آنزیمی گیاهان دارند. همچنین در زمره فلزات سنگین محسوب می­شود که مقادیر مازادش بر گیاه تنش­زا است. در این پژوهش اثر تیمار مولیبدن سطوح (صفر، 01/0، 1/0 و 1 میکرومولار)، در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی، بر شاخص­های بیوشیمیایی و مورفولوژیک گیاه دارویی بومادران (Achillea millefolium L.)، در محیط­کشت هیدروپونیک، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج نشان داد که غلظت­های 01/0 و 1/0 میکرومولار مولیبدن، نسبت به شاهد، اثرات مثبتی بر اکثر شاخص­های بیوشیمیایی از جمله مقدار کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، کربوهیدرات محلول و پروتئین و شاخص­های رشد از جمله سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه داشت. درحالیکه، غلظت 1 میکرومولار مولیبدن، بر کربوهیدرات محلول و وزن خشک ریشه، اثر منفی داشت. همچنین، با افزایش سطوح مولیبدن، غلظت عنصر مولیبدن در ریشه و اندام هوایی نیز افزایش یافت، در حالیکه غلظت عنصر مس در این اندام­ها کاهش یافت، که نشان­دهنده اثر آنتاگونیستی این دو عنصر است. همچنین ترکیبات فنلی این گیاه در پاسخ به تیمار 1/0 میکرومولار مولیبدن به طور چشمگیری افزایش یافت. بنابراین به نظر می­رسد بهترین سطح مولیبدن برای رشد گیاه و تولید ترکیبات فنلی، سطح 1/0 میکرومولار مولیبدن است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1396/11/29 | پذیرش: 1401/11/25 | انتشار: 1402/8/16