Moradi F, Najafi S, Esmaeilzadeh Bahabadi S. The effect of green algae (Ulva fasciata L.) extract on growth and physiological parameters of sesamum indicum. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :1-14
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1014-fa.html
مرادی فاطمه، نجفی شهلا، اسمعیل زاده بهابادی صدیقه. تأثیر عصاره جلبک سبز (Ulva fasciata L.) بر شاخصهای رشد و فیزیولوژیکی گیاه کنجد (Sesamum indicum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :1-14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1014-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل ، Najafi_sh2003@yahoo.com
چکیده: (2918 مشاهده)
استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی و عدمتوجه به اهمیت و اثرات مثبت مواد آلی در بهبود حاصلخیزی خاکهای زراعی باعث ایجاد آلودگیهای محیطی و صدمات اکولوژیکی شده است. یکی از راههای کاهش این خطرات استفاده از منابع زیستی است که علاوه بر افزایش قابلیت دسترسی به عناصر غذایی، بهبود شرایط فیزیکی و میکروبی خاک را بهدنبال خواهد داشت. یکی از منابع زیستی جلبکهای دریایی میباشند که سرشار از مواد مورد نیاز برای رشد گیاه هستند. در این تحقیق تأثیر عصاره جلبکی بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی گیاه کنجد مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار با غلظتهای مختلف عصاره جلبک (صفر، 10، 15، 20 درصد) در شرایط مزرعه در ایرانشهر بهاجرا در آمد. براساس نتایج، صفات مورفولوژیکی از قبیل طول ساقهچه، طول ریشهچه، طول ساقه، قطر ساقه و سطح برگ تحت تأثیر غلظتهای مختلف عصاره جلبکی بهطور قابل توجهی نسبت به شاهد افزایش یافت. میزان رنگیزههای فتوسنتزی نیز بهطور معنیداری نسبت به شاهد افزایش نشان داد به طوریکه بیشترین میزان تحت تأثیر غلظت 20 درصد عصاره جلبکی مشاهده شد. بیشترین میزان پرولین (16 میلیگرم بر گرم وزن تر)، قند محلول (54 میلیگرم بر گرم وزن تر) و فنول کل (8/3
میلیگرم بر گرم وزن تر) نیز در غلظت 20 درصد عصاره جلبکی مشاهده شد. بهطور کلی، عصاره جلبکی میتواند با داشتن عناصر مورد نیاز گیاه و هورمونهای رشد بدون آسیب به طبیعت بهعنوان کود زیستی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی و نقش مهمی در مدیریت تأمین مواد غذایی سالم داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنظیم کننده های رشد گیاهی دریافت: 1396/11/28 | پذیرش: 1397/4/27 | انتشار: 1399/2/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول