جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 410-391 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه بقولات، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران ، jafarnabati@ferdowsi.um.ac.ir
2- دکتری فیزیولوژی گیاهی، جهاد دانشگاهی مشهد، ایران
3- گروه اگروتکنولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده:   (422 مشاهده)
شوری، از مهم‌ترین تنش‌های غیر­زیستی است که تأثیر نامطلوبی بر رشد و تولید گیاهان زراعی دارد. نخود مانند بیشتر حبوبات به تنش شوری حساس است. این مطالعه، به‌منظور به‌گزینی ژنوتیپ‌های متحمل به شوری نخود کابلی صورت گرفت. برای این منظور، 72 ژنوتیپ نخود از نظر میزان تحمل به شوری dS m-112 غربالگری شدند. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به‌صورت آبکشت (هیدروپونیک) انجام شد. از میان ژنوتیپ‌های مورد بررسی، 53 ژنوتیپ دارای بقا بیش از 75 درصد بودند، و هیچ ژنوتیپی بقای کمتر از 25 درصد نداشت. بیشترین میانگین محتوای کربوهیدرات‌های محلول، فنل کل، پرولین، پتانسیل اسمزی، مهار فعالیت رادیکال آزاد DPPH و محتوای نسبی آب برگ در ژنوتیپ‌های دارای دامنه بقا 76-100 درصد مشاهده شد. میانگین محتوای مالون ‌دی‌آلدئید در ژنوتیپ‌های دارای دامنه بقا 26-50 درصد بیشترین مقدار خود را داشت. نتایج تجزیه خوشه‌ای نشان­دهنده برتری نسبی ژنوتیپ‌های گروه دوم شامل MCC1037، MCC1212، MCC1286، MCC1138، MCC1278، MCC1129، MCC1140، MCC1234، MCC1299، MCC1289، MCC1041، MCC1132، MCC1276، MCC1211، MCC1043، MCC1147 و MCC1148 در بیشتر صفات مورد مطالعه بود. به‌نظر می‌رسد که ژنوتیپ‌های نخود برای تحمل نسبت به شوری از مکانیسم‌های متعددی استفاده می‌کنند، که این امر در به‌گزینی ژنوتیپ‌های بیشتر متحمل به شوری در نخود کابلی کمک می‌کند.
شماره‌ی مقاله: 24
واژه‌های کلیدی: بقا، به‌گزینی، تحمل به شوری، آبکشت
متن کامل [PDF 1154 kb]   (178 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/4/18 | پذیرش: 1401/9/29 | انتشار: 1402/4/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.